Sárosdi Lilla Kurázsi-különdíjat kap a kritikusoktól

A Színházi Kritikusok Céhe a díjjal a színésznő bátorságát és társadalmi felelősségvállalását ismeri el, amivel sokat tett azért, hogy a színházi szakmában is kibeszélhetővé váljon a szexuális zaklatás témája.

Sárosdi Lilla 2017 októberében döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll egy évtizedekkel korábbi traumájával: egy Facebookra feltöltött videóban mondta el, hogy tizenhét éves korában egy „nagy rendező” és annak barátja szexuálisan zaklatták. Néhány nap múlva az érintett rendező nevét is elárulta, sok más, hasonló traumát hordozó kollégájának erőt adva ahhoz, hogy ők is beszéljenek a szakmában szerzett hasonló, fájdalmas tapasztalataikról.

sar_vaksag.jpg            Sárosdi Lilla a Nézőművészeti Kft. Vakság című előadásában (forrás: Nézőművészeti Kft.)

A Színházi Kritikusok Céhe úgy gondolja, hogy – noha a probléma jócskán túlmutat a színházi szakma keretein, mivel az élet minden területén jelen van – elismerés illeti Sárosdi Lillát azért a személyes kiállásért, amivel lehetőséget teremtett a színházi szakma viszonyainak tisztulására, a hatalmi helyzettel is összefüggő problémák kezelésére, megszüntetésére, megelőzésére, az intézményes megoldások kialakítására.

Sárosdi Lilla a Kurázsi-különdíjat szeptember 20-án veszi át a Kritikusdíj-átadó gálaesten, a Budapest Bábszínházban. Ott adják át a színikritikusok díjait az elmúlt színiévad legjobb teljesítményeiért, továbbá az életműdíjat   Lázár Katinak, valamint a dramaturgcéh díját az évad legjobb új magyar drámájáért. A műsort Szabó Réka rendezi a Tünet Együttes fellépésével.

(Forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A Színházi Kritikusok Céhe nyilatkozatban állt ki Sárosdi Lilla mellett
Sárosdi Lilla: „Nem fogadtam el a rendszert, amiben hozzászoktunk a seggpaskoláshoz”
Ők a kritikusok díjának idei várományosai!
Lázár Kati kapja a színikritikusok idei életműdíját

süti beállítások módosítása