Boros Anna: „Hogy mi a szabadság, először Amerikában tudtam átélni”

Nemrég ért véget az Egyesült Államokban a Hungary Live Festival magyar kulturális fesztivál, melynek egyik szervezője a k2 Színház színésze, Boros Anna volt. A 168 óra őt kérdezte.

Boros Anna az interjúban elmondta, a színházban kezdetben a csapatmunka vonzotta. Régebben utált szerepelni, de aztán elment a kaposvári színész, Nagy Viktor nyári diákszínjátszó-táborába, akkor fordult érdeklődése a színészi pálya felé. Nem Budapestre, hanem Kaposvárra jelentkezett, az ottani első öt éves színészosztályba, ahol a színházi tanszék vezetője Csáki Judit volt, osztályfőnökként pedig Mohácsi Jánost kapta. A jobboldali térfoglalás éppen azokban az időkben zajlott mind a kaposvári egyetemen, mind a kaposvári színházban, ami „szörnyű” élményt jelentett Boros Anna számára. „Felfelé ívelő időszaka volt a kaposvári képzésnek, ezért sem értettem, miért kellett az egészet úgy, ahogy van, elvágni” – mondja.

boros_anna.JPGBoros Anna (fotó: Toldy Miklós)

Bár a végzés után éreztek egyfajta hátrányos megkülönböztetést, végül az osztályból mindenki talált munkát. Boros Anna előbb Pécsre került, majd szabadúszó lett, végül az akkor formálódó k2 Színháznál kötött ki. Elmondta, bár a független társulat néhány éve kapott az ELTE-től egy helyiséget, ahol próbálhattak, ezt már elvették tőlük.

Az amerikai magyar fesztivál megszervezésének motivációi kapcsán azt monda, a jobbító szándék vezérelte. „Ez szellemileg bezárkózó társadalom, én viszont szeretem nyitogatni a határokat. Ahhoz, hogy rálássunk az itteni dolgainkra, olykor el kell menni innen és távolról visszanézni. Azt, hogy mit is jelent a szabadság, először Amerikában tudtam átélni” – vallja. A fesztivál megszervezése két évig tartott, a fókuszában a „magyar történelmi emlékezet” volt, ennek alapján válogatták össze az előadásokat. „Az tenne boldoggá, ha a fesztivál hagyományt teremtene, és minél több izgalmas magyar előadás jutna el az amerikai nézőkhöz is” - mondja reményeiről.

Boros Anna az interjúban beszélt még arról, mihez kezdene, ha nem színész lenne, hogyan zajlott a fesztivál szervezése, és hogy miért jobb magyar színésznek lenni, mint amerikainak.

Az interjú teljes terjedelmében a 168 óra 2018. július 28-i számában olvasható.

Kapcsolódó

k2 menni Amerika – véget ért az első Hungary Live Festival
Az első magyar színházi fesztivál New Yorkban
Washingtonban és New Yorkban szerepel a Dohány utcai seriff
New Yorkban szervez magyar színházi fesztivált a k2 Színház csapata

süti beállítások módosítása