Sztrókja óta először adott élő tévéinterjút Kulka János

„Idegen vagyok” – mondta Kulka az Egyenes beszédnek adott interjújában.

Miután Falusi Mariann és Lang Györgyi a Klub Rádióban faggatták, az RTL Klub Fókusz című műsorában pedig tévériport készült róla, Kulka János először élőben is kamerák elé ült az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ezúttal is logopédusával, Varga Saroltával. A 2016 áprilisában bekövetkezett sztrókja után a művész elvesztette beszédkészségét, amit csak hónapokig tartó terápia után tudott részben visszanyerni. Betegsége, az afázia azzal jár, hogy a beteg nem tudja kimondani a fejében megfogalmazódott gondolatokat, miközben gondolkodása teljesen ép – hangsúlyozta a klinikai logopédus.

kulka_varga_imre_1.jpg                        Kulka János (fotó: Varga Imre)

„Jól vagyok, köszönöm szépen” – mondta Kulka Krug Emília kérdésére válaszolva, de hozzátette: „beteg vagyok”. Mint sztrókon átesett embert, a nagy meleg megviseli, ezért sokat fekszik az ágyon, de kutyáját is viszi sétáltatni. Minden szerdán eljár Varga Sarolta kezelésére, ahol főleg zeneterápiával gyógyul. Legtöbbször a Hallelujah-t és Dés László Nagy utazását éneklik.

Kulka azt mondta, sose elégedett a sztrók óta elért teljesítményével, pedig logopédusa szerint büszke lehetne rá. „Gőgös vagyok” – mondta Kulka, majd hozzátette, szégyelli magát ezért. Idegennek érzi magát, de nyugodt. Folyamatosan gondolkozik róla, hogy miért történt vele ez, de azt mondja, nagyjából tudja már rá a választ. „Megvilágosodtam” – jelentette ki.

Krug Emília kérdésére megerősítette, hogy „ez egy börtön”, de a barátai segítenek állapota elviselésében. Név szerint Falusi Mariannt, Lang Györgyit és Csákányi Esztert említette. A beszélgetést azért vállalta, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az afáziára és segítse az ebben szenvedő betegeket, akik éppen betegségük jellege miatt nem tudják hallatni a hangjukat. Varga Sarolta kiemelte, az afáziások fejben ugyanazok az emberek maradtak, ezért különösen nehéz számukra megküzdeni betegségükkel.

(Forrás: ATV) 

 

süti beállítások módosítása