Monodrámák hétvégéje Zsámbékon

Péntek este Meszléry Judit, vasárnap Gajdó Delinke estje látható. Előbbi Dienes Eszter verseiből, utóbbi Szabó Magda életművéből mutat fel nekünk. 

Meszléry Judit  Ha már szögekbe léptem című estjén Dienes Eszter versei hangzanak el Telihay Péter rendezésében a Pimasz angyalok rivaldafényben sorozat keretén belül.

Hogy ki volt Dienes Eszter? Egy andalúz, alkoholista Lolita a derékig erő alföldi sárból. Traktoristák babája, patak partjára vetett tátogó aranyhal, szerelmes asszony, kiskunsági Carmen. A Halál angyala és démona, cserzett lábú téeszcseléd Rajongó költő mindenek előtt. Meszléry Judit pedig egy csoda, ahogy Dienes verseibe bújva sorsközösséget vállal” – áll az előadás színlapján. 

meszlery_penovac_karoly_veol.jpgMeszléry Judit (fotó: Penovác Károly / Veol.hu)

Az előadás augusztus 17-én, este 8 órától látható a Műemlék Rakétabázison.

Gajdó Delinke Szabó Magda bőrébe bújva vall életről, családról, hitről és hivatásról. A Szelíden és szilárdan előadásában megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek a családja, az édesanyja Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a fogadott testvér (…), Szobotka Tibor, az imádott férj, Debrecen, felvillan Kumacs és természetesen végig „jelen van” Szabó Magda, gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként, özvegyként, hallhatatlanként…

Bár vallom, hogy a színház társasjáték, mégis jó pár éve foglalkoztat a gondolat, hogy kellene egy olyan műsort/előadást készíteni, amelyben példa és iránymutató, lehetőleg magyar női sorsot tudnék megjeleníteni. Tavalyelőtt nyáron „megvilágosodtam”: Szabó Magdához kell fordulnom. Így született meg a Szelíden és szilárdan című előadás, melynek kiinduló szövegkönyvét a volt művészettörténet tanárnőm, Daragics Éva válogatta össze Szabó Magda műveiből, interjúiból, azzal a céllal, hogy a hihetetlenül gazdag, szeretettel és megpróbáltatásokkal telített íróóriás életéből és családjának múltjából (ahol szintén embert, hitet és türelmet próbáló női sorsok jelennek meg) minél többet megmutathassunk" – mondta a színésznő az est eredetpontjáról.

szabo-109.jpgGajdó Delinke a Szilárdan és szelíden előadásában (fotó forrása: Solymár online)

A Szilárdan és szelíden augusztus 19-én, este fél 9-től látható a zsámbéki Zárdakertben.

Pénztárnyitás minden esetben az előadás kezdete előtt egy órával van. A zsámbéki Műemlék Rakétabázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra.

A rendezvények előtt fél órával SZÍNHÁZI JÁRAT indul a Zsámbéki Művelődési Ház elől (Etyeki utca 2. ) a Színházi Bázisra, majd az előadások után a Színházi Bázisról indul vissza Zsámbékra a helyközi járathoz, amely Budapestre közlekedik. Utolsó helyközi járat indulása Zsámbékról: 22:30.

(Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

süti beállítások módosítása