Meghalt Székhelyi József

A Jászai Mari-díjas színművész 71 éves volt.

Színházi munkái mellett rengeteg tévéfilmben és tévésorozatban játszott, és sokat szinkronizált is. Jászai-díja után 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2010-ben pedig tisztikeresztjét kapta meg. Régóta küzdött a tüdőrákkal, de munkáját a kezelések alatt sem adta fel.

halpern_puskel.jpgSzékhelyi József és Trokán Péter (háttal) a Halpern és Johnson előadásában (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Székhelyi József 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután a kecskeméti Katona József Színházban játszott, ahonnan 1979-ben átszerződött a budapesti Nemzeti Színházba. 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja lett, majd 1994-től Sopronba szerződött. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja.

Színpadi szerepei mellett közel száz filmben, tévéfilmben játszott, többek között a Végre hétfő, a Szabad lélegzet, a Ki látott engem?, a Csak semmi pánik, a Házasság szabadnappal, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Látástól vakulásig és a Napos oldal című filmekben. Egyik legismertebb munkája mégis egy rajzfilmsorozathoz, A Simpson családhoz kapcsolódik, amiben ő volt Homer Simpson magyar hangja.

Pénteken lett volna a következő előadása a nyíregyházi VIDOR Fesztiválon, a Veres 1 Színház Szép jó estét, Mr. Green! című produkciójában. Venyige Sándor az ATV-nek elmondta, hogy Székhelyi József nélkül nem játsszák tovább az előadást.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó cikkek

Székhelyi József súlyos beteg
„A színészet nem egy nyugger szakma” – Interjú Székhelyi Józseffel

süti beállítások módosítása