Színes és sikeres évadot zárt a Szentendrei Teátrum

6 szabadtéri helyszínen 41 előadás, köztük több hazai ősbemutató, új operaprodukció, ifjúsági és gyerekelőadás, valamint könnyűzenei koncertet kínáltak idén. 

Magyarországi bemutatóval indult a Szentendrei Teátrum idei évada. Itt került színre Lucas Hnath: Nóra II. rész című darabja a Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében. A Kováts Adél címszereplésével debütált darab már évek óta óriási siker a Broadway és a világ huszonnyolc országának színpadain, és most a hazai közönség is megismerhette a fiatal, amerikai drámaíró Ibsen-parafrázisát.

teatrum_2017_fo_ter_opera_balazs_gergo_4.jpg        Fotók forrása: Szentendrei Teátrum

Szintén itt láthatták először a magyar nézők Carly Wijs: Mi és Ők című, a West-Enden nagy sikerrel futó darabját. Fehér Balázs Benő rendezésében László Lili és Vilmányi Benett jelenítette meg a beszláni túszdráma eseményeit.

A Kígyóasszony szintén ősbemutatóként került a Teátrum színpadára, közös produkcióban a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. A Carlo Gozzi misztikus drámája alapján írt, zenés mesét élőzenekarral állították színpadra. Varga Bence rendezésében, Kovács Adrián zenéjével és többek közt Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina és Kurely László főszereplésével láthattuk a produkciót. 

A tavalyi nyárhoz hasonlóan idén is kínáltak operaelőadást. Folytatódott a Figaro-sorozat, ezúttal Mozart: Figaro házassága című vígoperája került színre, a Co-Opera és a Teátrum közös előadásaként, Szabó Máté rendezésében, többek közt Haja Zsolt, Fodor Beatrix, Bordás Barbara, Mester Viktória és Cseh Antal operaénekesek közreműködésével. 

A magyarországi ősbemutatók sorát követően Szentendrén láthatta a közönség az elsők között Leonyid Zorin: Varsói melódia című színművét Kocsis Gergely rendezésében, vagy a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című, W. Faulkner regény nyomán készült előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Zorin szerelmes történetének szereplőit Tompos Kátya és Adorjáni Bálint alakította, az újonnan létrejött Sztalker Csoport fiatal tagjai pedig a színészi alázat és koncentráció, valamint a színpadi csapatjáték magasiskolájának szép példáját mutatták meg. 

img_3995.jpg

Népszerű színművészeket és újonnann bemutatott sikerdarabjaikat is láthattak a nézők a nyár során. Csányi Sándor önálló estje a nő és a férfi működésének különbségeiről szólt,  Szabó Győző és Rezes Judit pedig saját kapcsolatát mesélte el a zenésszínház kulisszái között. Szűcs Nelli Fedák Sárit idézte meg önálló estjében, Ullmann Mónika és Borbély Alexandra pedig egy tanítónőből lett prostituált és egy fiútestbe született lány kálváriáját mutatta be. Hernádi Judit és Kern András kettőséből végül triplázni kellett, olyan érdeklődéssel és szeretettel fogadta őket a közönség. 

Florian Zeller: A kulisszák mögött című darabjának magyarországi ősbemutatóját a Rózsavölgyi Szalonnal közösen tartotta tavasszal a Teátrum, s most ismét Szentendrén láthatták a nézők Spolarics Andrea, Kardos Róbert, Sztarenki Dóra és Vasvári Csaba szereplésével, Ördög Tamás rendezésében.   

A tavaly útjára indított, fiatal színházi csapatokat bemutató előadássorozat, a FRISS keretén belül a színművészeti egyetemek hallgatói mutatták be vizsgaelőadásaikat, valamint fiatal formációk érkeztek új produkcióikkal. 

Ezek közzé tartozott a Szentendrei Teátrum, a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda Mi és Ők című bemutatója is, vagy a Pájinkás János, a diktatúrát és a hatalom természetét mesés, varázsos keretek közé helyező produkció, melyet Kárpáti Péter darabjából Tárnoki Márk rendezett. A FRISS része volt a Sztalker Csoport Míg fekszem kiterítve című produkciója, a Kaposvári Egyetem első évfolyamos hallgatóinak kabaréjelenetei Bozsik Yvette rendezésében, vagy a már szintén említett zenés mese, A Kígyóasszony ősbemutatója. 

A legkisebbekről sem feledkezett meg a Teátrum, a gyerekeket Apacuka-koncert és népszerű bábelőadások várták. Ugyanígy a zenei programok rajongói sem maradtak élmények nélkül. Az Effected Band, Szulák Andrea, a Borbély Műhely – a nyári évad háziasszonyával, Tompos Kátyával kiegészülve –, a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta, Kollár-Klemencz László, Szirtes Edina Mókus: mindannyian saját műfajuk legizgalmasabb produkcióit hozták el a szentendrei közönségnek. 

Plusz programként, évad közben került bele a műsortervbe egy különleges és exkluzív koncert. A Söndörgő együttes és az Amsterdam Klezmer Band hazánkban először Szentendrén mutatta be közös lemezét, a Szikra című korongot.

A Szentendrei Teátrum idei évadának produkcióit összesen közel 10.000 néző látogatta. A 41 előadás többsége teltházzal futott, de sok olyan előadás is volt, amely jóval túllépte a teltházat. Sőt, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel néha az eredetileg tervezetthez képest kétszer annyi nézőt fogadtak a pótszékeknek, vagy akár állóhelyeknek köszönhetően. Jól csengő adat, hogy az összes játszóhely maximális befogadóképességéhez viszonyítva az összlátogatottság meghaladta a 99%-ot.

(Forrás: Szentendrei Teátrum)

Kapcsolódó cikkek

Nóra bekopog – Kritikák a Nóra II. előadásáról
Tompos Kátya: „Én is ebben a kettős identitásban élek”

süti beállítások módosítása