Zsótér Sándor is rendezni fog Marosvásárhelyen

Nyolc bemutatót tervez az új évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, ami mellett tizenhét korábbi előadást is műsoron tart.

Az első bemutatót Madalin Hincu fiatal román rendező állítja színpadra, aki megnyerte a színház fiatal rendezők számára áprilisban meghirdetett nemzetközi pályázatát, amelyre tizenhét országból, közöttük Indiából és a Fülöp-szigetekről is jelentkeztek. A sikeres pályázás eredményeként Hincu Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című drámáját fogja megrendezni Marosvásárhelyen.

nemzeti-szinhaz-marosvasarhely-borito.jpgA Marosvásárhelyi Nemzeti Színház (forrás: Maszol.ro)

Az évadtervben szerepel a Tompa Miklós Társulat és a Gyulai Várszínház közös produkciójaként létrejött Én és a világ című előadóest, amelyet Henn János, a marosvásárhelyi társulat színművésze fog bemutatni a 90 éve született erdélyi költő és író, Székely János emlékére.

A társulat első nagytermi bemutatója Henrik Ibsen Nóra című drámája lesz, amelyet Keresztes Attila, a társulat művészeti igazgatója állít színpadra. A marosvásárhelyi színház idén először a Maros Művészegyüttessel és a szintén helyi Spectrum Színházzal közreműködve bemutatja Tamási Áron Tündöklő Jeromos című drámai játékát Török Viola rendezésében. Szilveszterkor a társulat az Agatha Christie Tíz kicsi néger című regénye alapján készült És már senki sem című krimit viszi színre Gáspárik Attila rendezésében.

Ezt követően Zsótér Sándor Gerhart Hauptmann német drámaíró A patkányok című tragikomédiáját fogja színpadra állítani, majd Kiss Csaba  Hazatérés Dániába című drámáját mutatják be, amelyet maga a szerző rendez. Az évad utolsó bemutatója Krzysztof Kieslowski és Norbert Rakowski  Tízparancsolat című drámája. A híres filmrendező tízrészes alkotását Rakowski írta át, és ő is fogja színpadra állítani.

zsoter.jpgZsótér Sándor (fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság)

Gáspárik Attila vezérigazgató elmondta, hogy európai színvonalú, színészközpontú színházra törekszenek, amelyben másodrangú a szórakoztatás. Rámutatott: az intézmény az új évadban is szerepet akar vállalni a helyi társadalom életében, ezért az előadásokon kívül számos rendezvényt szerveznek, és remélik, ezáltal is minél elevenebb párbeszéd alakul ki a színház és közönsége között. Folytatják önkéntes programjukat, amelynek célja továbbra is színházértő és színházszerető közönség nevelése.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Zsótér Sándor: „A sikerélmény elmúlik, a kudarc tönkretesz”
Gáspárik Attila marad a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezetője
A marosvásárhelyi Retromadár minden létező díjat besöpört Romániában

süti beállítások módosítása