Németországi bemutatóval indítja az idei évadot a Proton Színház

Mundruczó Kornél a Medúza tutaja című előadást rendezte meg a Ruhrtriennálén. 

Rögtön egy premierrel kezdte a 2018/19-es szezont a Proton Színház: Hans Werner Henze Medúza tutaja című oratóriumát Théodore Géricault 1819-ben készült, azonos című festménye ihlette.

tilowerner_medusa_rehearsal_fancsikaipeter_protonszinhaz_web.jpgTilo Werner a Medúza tutaja előadásában (fotók: Fancsikai Péter)

Mundruczó Kornél rendezésében a Proton Színház installációja egy különleges perspektívában kívánja megmutatni a Medúza tutajának általános érvényű, korokat áthidaló történetét. A komolyzenei mű ezúttal a markáns profillal rendelkező és világszerte ismert Bochumi Szimfonikusok (Bochumer Symphoniker), valamint Németország vezető kórusa, a Chorwerk Ruhr előadásában szólalt meg, ez utóbbi kiegészült továbbá a Zürcher Sing-Akademie-val és a Knabenchor der Chorakademie Dortmunddal. Az oratóriumot a Henze-specialista amerikai karmester, Steven Sloane vezényelte. 

Az előadás három alkalommal volt látható a Ruhrtriennálén: augusztus 31-én, szeptember 1-jén és 2-án. Az egykor szénbányászatáról és vasgyárairól híres Ruhr-vidéken létrejött fesztivál gondolata 1999-ben született meg: a különleges helyszínként szolgáló ipari épületekben zene, tánc, színház és képzőművészet várja a Ruhrtriennálé látogatóit.

Világpremierek és bemutatók adják a rendezvény esszenciáját és teszik egyedülállóvá az idén augusztus 9. és szeptember 23. között megrendezett eseménysorozatot. A Ruhrtriennálé művészeti vezetője 2018-tól három évig Stefanie Carp, aki dramaturgiai munkái mellett 2008 és 2013 között a Bécsi Ünnepi Hetek színházi programjának igazgatója volt. 

medusa_rehearsal_fancsikaipeter_protonszinhaz_web.jpgMedúza tutaja

Az előadás különlegessége, hogy a Konferanszié szerepében az a Tilo Werner volt látható, aki Magyarországon a Mundruczó Kornél rendezte A jég című előadásból és a Krétakörből ismert. A Szoprán szerepében a kortárs zene egyik legkeresettebb közvetítője, Marisol Montalvo lépett fel, a Baritont pedig Németország vezető operaénekese, Holger Falk alakította. 

A Proton Színház itthon a szintén Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-tervvel indítja majd az új évadot, melyet szeptember 8-án és 9-én, három alkalommal láthatnak a nézők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása