Közel 200 program az idei Színházak Éjszakáján

Egyetlen karszalaggal többek közt nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.   

Hetedik alkalommal is színes programkavalkád várja az érdeklődőket szeptember 22-én, szombaton. 31 teátrum közel 200 programmal csatlakozott idén az évadnyitó színházi fesztiválhoz. A programok között szerepelnek közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett többek közt tánctanítás, színházi karaoke, versszínház, komplett előadások és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetek, műhelytitkok, színházi mesterségek bemutatója, sőt vihar előtti csend, pizsiparty kritikakritikával, improvizáció-oktatással, színészsimogatóval, színházi rapid randival. 

sze_2.jpgForrás: Színházak Éjszakája

A színházi városséták idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében zajlanak, például az első pesti színtársulat nyomába eredhetnek az érdeklődők, rácsodálkozhatnak a Pesti Broadway építészetére vagy épp az eltűnő és születő budai színházakra. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁr-ral.     

A rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy igazán közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színházpedagógiai tevékenységét. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy az előadások megtekintésén túl közös gondolkodásra invitálja a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotófolyamatnak. A csatlakozó teátrumok közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színházpedagógiai programokkal. 

Szintén újdonság, hogy idén a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják majd meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz.

A 2018-as Színházak Éjszakája közel 200 programja valamint az OSZMI-val és a KÉK-kel szervezett színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. Ezt a programban résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon lehet megváltani. A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes előzetesen helyet foglalni szeptember 10. és 16. között, a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon. 

A Színházak Éjszakája idén Péterfy Borit és zenekarát valamint a rapper Saiid-ot is megihlette, így született meg a színházi referenciákat tartalmazó számuk. A dalt ide kattintva lehet meghallgatni. 

Résztvevő színházak: ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház,  Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

(Forrás: Színházak Éjszakája)

süti beállítások módosítása