Csehovval startol az évad a Figura Stúdió Színházban

Hat bemutatóval, tíz műsoron maradó előadással, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivállal várja nézőit a Figura.

A gyergyószentmiklósi színházban az évadnyitóra ma este 7 órától, a Három nővér című előadás bemutatója alkalmából kerül sor; Csehov klasszikusa Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatójának rendezésében lesz látható.

harom_nover_probafoto_elekes_karoly.jpgHárom nővér (Elekes Károly próbafotói)

Hogyan és meddig lehet létezni ott, ahol minden apró történést beleng az apa és egy olyan moszkvai gyerekkor emléke, ami az évek teltével már-már halványodni kezdett? A boldogság lehetőségei kifakulni látszanak, vastag porként telepszenek rá minden Moszkvába előkészített csomagra, álomra. Szinte észrevétlenül válik minden tragikussá, ami azelőtt csak szomorú, vagy nyomasztó volt. Pedig ez egy békés, csendes, vidéki környezet. Ahol akár boldogság is foganhatna” – olvasható az előadás színlapján.

A szereposztás tagjai: Bocsárdi Magor, Boros Mária / Szilágyi Míra, Bartha Boróka, Vajda Gyöngyvér, Moșu Norbert-László, Máthé Annamária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Fodor Alain Leonard, Nagy Csongor-Zsolt, Tamás Boglár. Az produkció díszletét és jelmezeit Márton Erika tervezte, az előadás zeneszerzője Bocsárdi Magor, képzőművészként közreműködött Ferenczi Zoltán.

Az évad egyik legkiemelkedőbb eseményére, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadására október 16. és 21. között kerül sor. A fesztivál programja belföldi és külföldi előadásokat kínál, a kísérőrendezvények között koncertek, workshop, könyvbemutató és közönségtalálkozók szerepelnek.

harom_nover_probafoto6_elekes_karoly.jpgHárom nővér

A második bemutatót Botond Nagy jegyzi rendezőként, aki A Homokszörny és az Anyegin című előadások után ezúttal Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát adaptálja a Figura társulatára.

Szilveszteri produkcióval folytatódik a bemutatók sorozata, Martin McDonagh Macskabaj című komédiája Albu István rendezésében kerül műsorra.  Az előadás érdekessége, hogy koprodukció a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekarral.

A 2019-es év szintén koprodukcióval indul, Barabás Árpád rendezésében Mike Leigh Abigail bulija című darabja a Figura Stúdió Színház, az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a csíkszeredai Csíki Játékszín közös előadásaként kerül bemutatásra januárban. Barabás Árpád a Figura társulatának volt tagja, az elmúlt évadokban olyan előadásokat rendezett a gyergyószentmiklósi színházban, mint a Murlin Murlo, vagy a Kés a tyúkban.

Az évad a Füst munkacímű produkció ősbemutatójával folytatódik, melynek rendező-koreográfusa Goda Gábor. A budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdió vezetőjének a 2012-ben bemutatott Arany-légy című előadás után ez a második munkája a társulattal.

evadkezdo_sajtotajekoztato.JPGÉvadnyitó sajtótájékoztató (forrás: Figura Stúdió Színház)

A 2018/2019-es évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg; Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő   Dávid A. Péter rendezésében tekinthető meg. Dávid A. Péter rendezőként a tavalyi évadban debütált a Figuránál Akiválasztott című tantermi előadással, de színészként több gyergyószentmiklósi előadásban is játszik.

Az új bemutatók mellett az előző évadok markáns előadásai is műsoron maradnak.  A közönség továbbra is láthatja a Phaedra (rendező: Albu István), a Zűrzavaros éccaka (rendező: Albu István), Az élet fája (rendező: Csiki Zsolt), a Mártírok (rendező: Keresztes Attila), a Hideg (rendező: Leta Popescu), a Drognapló (rendező: Faragó Zénó), az Egyetlen (rendező-koreográfus: Györfi Csaba), a Kövekkel a zsebében (rendező: Csuja László), Közel sincs már e vadság erdeinkben (rendező: Botos Bálint) és a Akiválasztott (rendező: Dávid A. Péter) című produkciókat.

(Forrás: Figura Stúdió Színház)

süti beállítások módosítása