Klasszikus mesék a Vaskakas Bábszínház új évadában

A társulat művészei negyedik szezonjukat kezdik meg, három játszóhelyen, hat bemutatót kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A Kisfaludy Színház egykori épületében, a mintegy 400 férőhelyes Bartók teremben két bemutatót tervez a társulat. Markó Róbert művészeti vezető rendezésében 2019 februárjától látható az Óz című előadás, melynek szövegkönyvét Nagy Orsolya, a színház dramaturgja készítette Lyman Frank Baum klasszikus meseregényének elemeinek felhasználásával. A produkció látványtervezője a bolgár Svila Velichkova, akinek különleges tervezői világa Európa-szerte megtalálható Németországtól Szerbiáig, Franciaországtól Törökországig, s aki immár harmadik alkalommal dolgozik együtt a Vaskakas társulatával.

la_fontaine_vaskakas_2.jpgLa Fontaine mesék

A másik nagytermi premier Fazekas Mihály Lúdas Matyiját veszi alapul, rendezője pedig a győri születésű Tárnoki Márk, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Ascher Tamás rendezőosztályának végzős hallgatója. A premier 2019 májusában lesz.

A kamarateremben három új produkciót mutat be a Vaskakas: Nagy Orsolya rendezi Lázár Ervin Manógyárának Pallai Mara által készített átiratát (bemutató: 2018. november), Schneider Jankó viszi színre Romhányi József klasszikusát, a Mekk Eleket (bemutató: 2018. december), míg Markó Róbert  A három kismalac és a farkasok című klasszikus vándormesét (bemutató: 2019. április) állítja színpadra.

Az Aprók Színháza tizedik születésnapját ünnepli: a Vaskakas a 2008/2009-es évad óta játszik a legkisebbeknek. Az Aprók termében továbbra is a négy év alattiakat várják az előadásokra. A sorozat idei bemutatójának címe Tarkabarka, rendezője Kocsis Rozi.

Folytatódik a Vaskakas befogadószínházi sorozata is: a meghívott előadások elsősorban az ifjúsági és a felnőtt korosztálynak kínálnak színházi élményeket. A Vaskakas vendége lesz a 2018/2019-es évadban a Trainingspot Társulat, a K.V. Társulat és az Orlai Produkciós Iroda.

misi_mokus_vaskakas.jpgMisi mókus kalandjai

Ugyancsak a felnőtteknek szól a Vaskakas két művészének egyéni produkciója. Bora Levente  Akvárium című munkája identitásunk megéléséről és felvállalásáról gondolkodik, míg Markó-Valentyik Anna Polcz Alaine szövegei alapján készíti Ideje a meghalásnak című monodrámáját, melynek rendező-koreográfusa Ladányi Andrea. Mindkét előadás premierje a Vaskakasban lesz.

A színház sokat utazik a következő évadban is: a Münchausen báró kalandjai (rendező: Biserka Kolevska) és a Makrancos Kata junior (rendező: Markó Róbert) a tatabányai Jászai Mari Színház bérletes kínálatában szerepel, de a tavalyi szezonhoz hasonlóan húsz előadásos felvidéki turnéra is készülnek.

Az évad azonban szokatlan módon, két külföldi fesztiválrészvétellel kezdődik a Vaskakas Bábszínház művészei számára. Először a finnországi Kuopióba látogat a társulat. Az utazás apropója nemcsak Kuopio és Győr testvérvárosi kapcsolatának negyvenedik évfordulója, hanem az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség égisze alatt megrendezett fesztivál, melyen a győri bábszínház két előadással (La Fontaine mesék, vezető rendező: Kocsis Rozi és Markó Róbert, Izeg-mozog!, rendező: Markó-Valentyik Anna) vesz részt.

Ezt követően Szabadkán, a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál jubileumi, 25. kiadásának versenyprogramjában szerepel a Misi mókus kalandjai című előadás. A Markó Róbert rendezte, Boráros Szilárd tervei alapján készült produkciót több mint 250 nevezés közül választotta ki az előzsűri. A Vaskakas előadása többek között lengyel, brit, török, osztrák, bolgár és brazil előadásokkal versenyez.

(Forrás: Vaskakas Bábszínház)

süti beállítások módosítása