Balázs Andrea: „Nagy amplitúdókon élem az életem”

A legtöbben Kasszás Erzsiként láthatták egy fura reklámfilmben, miközben fontos szerepek sokaságát játszotta már el. A Deszkavízió interjúja.

Balázs Andrea lassan húsz éve játszik a Karinthy Színházban, ahol évről évre egyre nagyobb és komolyabb feladatokat kap. Az idei évadban színpadra állították Böhm György rendezővel a Margarida asszony című monodrámát. A darab, melyet itthon Psota Irén játszott először, egy tanárnő drámája, aki viccesen, de mégis megrendítően mesél arról, hogy miért csodás élni.

mar_1.jpgBalázs Andrea a Margarida asszony előadásában (fotók: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Balázs Andrea számára nem újdonság olyan előadásban szerepelni, ahol „nem lehet elbújni”, hiszen a Stephen King regényéből készült Tortúrában is csupán ketten szerepelnek. Ott Árpa Attila a partnere, aki noha kitesz magáért, az előadást a színésznő viszi a hátán.

Böhm György azt kérte, hogy ne eljátsszam, hanem legyek én Margarida, rajtam keresztül szülessenek meg a dolgok. Kétszer ötven perc lesz az előadás, jövök-megyek egymagamban a színpadon, rengeteg szöveget kell tudnom és olyan jól esik emberből keresni, ha nem jut eszembe egy szó, gondolkodni, törni a fejem, mi is következhet… Mert ilyen vagyok a való életben is” – mondja a színésznő a felkészülésről.

Margarida bár biológia órát tart, az életről beszél, az árnyoldalairól és arról, mitől szép. Neki nincs más vágya, csak hogy mindenki, akihez ő szól, boldog legyen. Viszont nem tudja, hogy pontosan hogyan is érje ezt el. (,,,) Fura nő. Nem tudod azt mondani, hogy zavarodott az elméje, de nem szeretnél sokáig a közelében lenni, talán viszolyognának is tőle az emberek, és pont egy ilyen nehezen megszerethető szerepben kell a nézőkkel először kapcsolatba lépnem.” – fűzi hozzá a szerepéről.

Ezzel együtt Margarida szerepe „nem egy kőkemény drámai szerep. A maga módján borzasztóan komikus nő, még ha nem is úgy fogja fel a világot, mint normális esetben a legtöbb ember. Tesz és mond is olyanokat, amiken nagyon jót lehet majd derülni” – mondja Balázs Andrea az interjúban.

mar_2.jpg

A beszélgetés a főpróbahéten zajlott, amikor a színésznő a finisbe ért a szerepével: „Kezdünk eggyé válni és emiatt nagyon nehéz, mint általában minden főpróbahét. Most kezdem ugyanis beereszteni, abban az állapotban vagyok, amikor hagyom élni magamban, nem bírálom felül a mozdulatait, amikor nem rutinból nyúlok egy kellékhez, hanem vele együtt mozdulok. Amikor ez az állapot megszületik, az rémületes, ijesztő”.

Arról is mesél, hogy bármennyire is jól megy a munka a rendezővel, nagyon izgul. „Eljutottam arra a szinte, hogy ha éjszaka felkelek, akkor nem tudok visszaaludni, mert a darab végét mantrázom, vagy azon gondolkozom, melyik kelléket hova is tegyem majd, melyik kezembe fogjam” – fogalmaz.

Balázs Andrea volt Kasszás Erzsi abban a reklámfilmben, ami kapott hideget-meleget, elsősorban a közösségi médiában, ahol a színésznő harmincezer követős táborral kifejezetten aktív résztvevő. „Amikor elindult a reklám, akkor sok negatív kommentet is kaptam, volt egy társaság, akik egy posztban nagyon pocskondiáztak. Ha engem bántanak, már nem veszem fel, nem is foglalkozom vele, de csak nem bírtam ki, annyit szóltam hozzá, hogy jöjjenek el, és nézzenek meg a színházban. Képzeld, eljöttek, és másnap itt várt a virágcsokor, csoki, bocsánatkérő üzenetek tömkelegét kaptam, amiben leírták, hogy primitív módon viselkedtek, és elnézést kértek. Ez csodálatos dolog volt” – meséli.

Felelősség, de nem teszek szerintem velük rosszat, ha nevetnek rajtam, a videóimon. Nem vagyok véleményhuszár, nem vagyok influencer. Szeretem megnevettetni az embereket és néha túl őszinte vagyok” – fűzi hozzá.

Kicsit szentimentális vagyok, és azt hiszem, ez a fajta őszinteség kell a színpadon. Lorán Lenke, isten nyugosztalja, azt mondta, hogy aki nagyon tud nevetni, az tud a legjobban sírni, ugyanazzal a fájdalommal a hasában. Nagy amplitúdókon élem az életem, ezért is vagyok néha tényleg nagyon fáradt” – vallja önmagáról.

Az eredeti interjúból, amit Jasinka Ádám készített, az is kiderül, miért nem nézte meg a felvételt Psota Irén játékáról, miért nem érzi magát egyedül a színpadon ebben a monodrámában, és mit ad számára Terike, az öltöztetőnője.

A Margarida asszony legközelebb szeptember 21-én, illetve október 5-én, 13-án és 20-án látható a Karinthy Színházban. 

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása