Három bemutató a STEREO AKT új évadában

A bemutatók mellett az elmúlt évek legsikeresebb repertoár előadásaival, valamint workshopokkal, konferenciával és más különleges eseményekkel kínálnak meg minket. 

Tisztasági festés címen készül a társulat új magyarországi bemutatója. Apjuk halála után a sors újra egymás mellé sodor egy testvérpárt (Göndör László és Szász Dániel). Halotti torra kell felkészíteniük egykori otthonukat, ám nincs könnyű dolguk: nem csak a lakásban lévő áldatlan állapotokkal, hanem apjuk rájuk nehezedő emlékével is meg kell küzdeniük. Elég lehet egy nagytakarítás ahhoz, hogy elszámoljanak a múlttal, valamint egymáshoz és önmagukhoz fűződő viszonyukkal? 

stereoakt_stabfoto.jpgA STEREO AKT stábja (fotó: Bartha Máté)

Karl Ove Knausgard Halál - Harcom 1. című napló-regényének egy részlete inspirálta a “hangjáték rituálé” műfajú előadást, amelynek akusztikus világát Bartha Márk zenei kompozíciói és dramatizált hangjáték jelenetek alkotják. A nézők fejhallgatón keresztül hallgatják a montázst, melyet egy 3D-s hangzásvilágot lehetővé tévő binaurális mikrofon tolmácsol. A bemutatóra 2019. január 24-én, a III. NEXT Fesztivál keretében kerül sor a Trafó Kortárs Művészetek Házában. 

Ősszel a Promenád busz ismét hosszú útra indul. A társulat ezúttal Új-Mexikóban hozza létre a színházi buszos utazás immáron harmadik verzióját, a Promenade: Albuquerque-t. Boross Martin, Julia Jakubowska és Bartha Márk egy hónapot dolgozik az Albuquerque-i Q-Staff Theatre társulatával. A Breaking Bad című sorozatból ismert utcákon halad majd a busz, fedélzetén a „sorsturistákkal”, akik az ablakon keresztül figyelik a valóság díszletben játszódó történeteket. A Promenád eredeti, budapesti változatát 57 alkalommal játszották, a legújabb változat bemutatójára 2018. november 8-án kerül sor. 

promenade_alb.jpgPromenade: Albuquerque (forrás: STEREO AKT)

Mi történt az európai ideával? E kérdés apropóján szervez nemzetközi konferenciát a Zimmertheater Tübingen, amelyen az EU jövőjéről gondolkodó kutatókat, művészeket, újságírókat, aktivistákat lát vendégül.  A STEREO AKT csapata a konferencia élményanyagát, kérdésfelvetéseit és legérdekesebb dilemmáit felhasználva készít részvételi előadást a helyszínen, amely formai szerkezetét a fókuszcsoportos kutatás módszere inspirálja. A European Freaks bemutatójára 2019. március 14-én, a tübingeni Zimmertheater-ben kerül sor Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, valamint Vass Imre közreműködésével. 

A 2018/19-es évadban továbbra is műsoron marad a társulat eddigi darabjai közül a Védett férfiak kertje, az Emlékek klinikája, a (Staféta díjas) ETIKETT, avagy A tökéletes ember, a CÍM NÉLKÜL - hajlék-kaland-játék, és a Remake_bodony című dokumentumfilmet is újra láthatja a közönség. 

Idén is folytatatódik a KILÉPŐ - félóra levezetés címmel indított ambíciózus sorozat. A STEREO AKT előadásai után rendhagyó, szigorúan 30 perces, interaktív közönségtalálkozót tartanak, hogy a nézőknek és az alkotóknak is igény szerint lehetősége nyíljon reflektálni az előadások által felvetett kérdésekre. 

Az idei évadban több workshopot is hirdet a társulat a Légy jelen! című sorozat  keretében. Boross Martin posztdramatikus színházi műhelymunkára várja a kortárs színházi alkotómódszerekkel gyakorlatban kísérletezni vágyó színészeket és színházi alkotókat.  Julia Jakubowska pedig folytatja fizikai színházi workshop sorozatát, aminek keretében a színpadi jelennel, valamint a színpadon lévő test jelenlétével kapcsolatos felfedezésre hívja az érdeklődőket. 

1.JPGBoross Martin és Julia Jakubowska az Etikett előadásában (fotó: Toldy Miklós)

STEREO Nézőpontok címmel újabb konferenciát tervez a társulat a kortárs színház feladatairól és kihívásairól. Tavaly májusban a Trafóban megrendezésre kerülő hiánypótló eseményen több mint egy tucat színházi alkotó vitatta meg a magyar kortárs színház helyzetét és problémafelvetéseit. 

A STEREO AKT folytatja továbbá Takeover címen megkezdett koncertsorozatát olyan elektronikus zenészek és előadók részvételével, akiket saját művészi tevékenységük mellett színházi-, tánc produkciók, performanszok zeneszerzőjeként, zenészeként is ismerhetünk. 

A STEREO AKT kortárs színházi alkotócsoport 2013. óta hoz létre esemény-szemléletű színházi előadásokat. „Ügyek mentén dolgozunk, és minden egyes ügy egy új összművészeti formációt hív életre. Számunkra a színház esemény, a néző résztvevő, az esemény lényege pedig a résztvevő valóságának és az alkotó fantáziavilágának találkozása. Közösségi és társadalmi párbeszédet kezdeményező előadásaink élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg” - vallja a STEREO AKT csapata, akik mottója is a nézőhöz szól: „légy jelen!

(Forrás: STEREO AKT)

Kapcsolódó cikkek

Boross Martin: „Rám inspirálólag hat az a történet, ami tényleg megtörtént”
Szász Déniel: „A próbafolyamat alatt bíztattam őket, hogy lehetnek durvábbak” (Védett férfiak)
A nézőknek nem kell teljesíteni – Interjú Boross Martinnal
Julia Jakubowska: „Külföldre költözni felér egy potenciális karrier öngyilkossággal”
„Kettőn áll a vásár” – Megalakult a STEREO AKT

süti beállítások módosítása