Gengszterek szerelme a Csokonai Színházban

A Bonnie & Clyde a városmajori bemutatót követően mos vadonatúj szereposztásban látható Debrecenben.

Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelme körül már akkor hatalmas kultusz keletkezett, amikor az elvadult gyilkos szerelmespár tagjai, Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow még aktívak voltak. A sajtót és a közbeszédet élénken foglalkoztatta az őket övező minden kis mozzanat, valósággal ünnepelték őket, haláluk után pedig gyorsan legendává váltak.

mat_2519.JPG                       Rózsa László és Zsitva Réka a próbán (próbafotók: Máthé András)

A Warren Beatty és Faye Dunaway főszereplésével készült, mára kultikussá vált, 9 Oscar-díjra jelölt film, valamint a legendás életepizódok alapján készült el 2011-ben a Broadway-musical, mely az eredeti történethez és annak utóéletéhez hűen keveri a különböző műfajokat: a zene, a mozgás és az érzelmes prózai jelenetek mellett filmes bejátszások gazdagítják nemcsak a látványt, hanem a történetet is.

A nyári városmajori ősbemutató után a debreceni Csokonai Színházban kerül először színpadra az amerikai musical. Harangi Mária rendező a lelki indítékok mélyrajzát, a döntéshelyzetek izgalmát emelte ki a darabban: A jelenetek kidolgozottsága ad lehetőséget arra, hogy belelássunk a szereplők lelkébe. Meggyőződésem, hogy ez a kulcsa ennek a darabnak: ha mindezeket a lelki történéseket sikerül hitelesen megmutatnunk a színpadon, akkor a Bonnie & Clyde nagyon erős történetté válik. A musical nem romantizálja a hősöket. Nagyon szereti őket, próbálja őket megérteni, próbálja átélni velük a nehézségeket, ennek a két év ámokfutásnak minden nehéz döntéshelyzetét".  

Bonnie Parker szerepét – az első szereposztásban – Kulcsár Viktória játssza. A karakter megformálásában, erkölcsi felmentésükben fontosnak tartja, hogy ez a két ember a mélyszegénységből indul, ebből a perspektívából látják a világot; s nem utolsósorban nárcisztikus emberek. Elsősorban mégis a musical zenei világa nyűgözi le. Szinte forradalmi, hogy Debrecenben veszünk elő első alkalommal egy ilyen belevaló musicalt, és nem egy nagy klasszikushoz nyúlunk. Magával ragadó ez a csodálatos zene. Country, gospel és igényes mai popzene keveredik ebben a darabban, s azt gondolom, könnyű útja lesz a nézőkhöz."   

mat_1836.JPGPróbafotó

Rózsa László (Clyde Barrow) először játszik főszerepet zenés darabban. Az az érzésem, hogy Bonnie és Clyde egy párhuzamos, megemelt világban léteznek. Bonnie sztár akar lenni, s nem biztos, hogy mindent felfog, ami körülötte történik. Úgy kezeli az eseményeket, mintha egy izgalmas filmet látna, s benne önmagát, mint a film főszereplőjét. Ezt érzékelem Clyde-nál is. Al Caponéra és Billy, a kölyökre akar hasonlítani, s amikor le kell lőnie egy embert, mert vagy ő, vagy a másik, akkor döbben rá, hogy már nem lehet visszafordulni.

Talán épp azért lesznek szimpatikusak, mert csetlő-botló emberek, mert sok hibát követtek el, persze végzeteseket, de hozzájuk hasonlóan mi is követünk el hibákat, hozunk rossz döntéseket nap, mint nap... Hiszem, hogy az élethez sok csalódás, sírás, szeretet és jó humorérzék kell, és ezekből lesz bőven az előadásban!"

A musicalt szeptember 28-án mutatják be a Csokonai Színházban.

(Forrás: Csokonai Színház)

Kapcsolódó cikkek

„Már nincs idő arra, hogy az ember vacilláljon meg kételkedjen magában”
A Csokonai Színház Európai évadot hirdetett meg

süti beállítások módosítása