A kékszakállú herceg vára szobáról szobára

Menszátor Héresz Attila különleges rendezésében a nézők végigmennek a történet helyszínein a kínzókamrán át a hetedik szobáig.

A Várkert Bazár, az Anyaszínház és a Zsámbéki Színház közös szervezésében október 5-én új helyszínen, a Mikve Galériában mutatkozik be A kékszakállú herceg vára a Várkert Irodalom sorozat keretein belül. A száz éve bemutatott Bartók-opera prózai változatának különlegessége, hogy a nézők szobáról-szobára vándorolnak a színészekkel a kínzókamrától a hetedik ajtón át a végkifejletig, a budavári Mikve Galéria különleges tereiben.

kek3.jpgFantoly Nikolett és Menszátor Héresz Attila az előadás imázsképén

Egy kapcsolat stációi… Az igény folyamatosan felmerül, hogy mindent átadjunk és megkapjunk egy szerelemben, együtt létezésben. Ám ha minden titkunk, álmunk terítékre kerül, vajon marad-e bármi, ami miatt a másik fél emlékezni tud arra a rejtélyes valakire, akibe egykor beleszeretett? 

Balázs Béla szövegkönyvének színpadra állítása Bartók zenéjének elhagyásával két ember lecsupaszított, egyszerű drámájává formálódik. Mivel a szövegnek a zene nem szab metronómot – az idő megállítható, sőt kitágítható. A darabban, ahogy az együttélésben is, rengeteg elakadást és újrakezdést láthatunk. 

kek1.jpgFantoly Nikolett

Az előadás két ember rövid felfelé ívelő, majd hosszasan széthulló szerelmi viszonyát mutatja be. A bomlás folyamata lassú, a két ember személyiségének különbözőségéből indulunk ki, ami a kezdeti lelkesedés után az együttélés apró kellemetlenségein át hatalmas érzelmi viharokba torkollik. Judit egyre öntudatosabb, követelőzőbb és hisztérikusabb lesz, szerelme uralkodásba, hatalmi harcba csap át. Már nem megérteni és megmenteni akarja Kékszakállút, hanem kisajátítani és gyermekké tenni. 

Az előadás koreográfusa Kántor Kata, rendezője Menszátor Héresz Attila, dramaturgja Selmeczi Bea. Szereplők: Fantoly Nikolett és Menszátor Héresz Attila.

mikve.jpgA Mikve Galéria belső tere

A kékszakállú herceg vára bemutatójára október 5-én kerül sor a budavári Mikve Galériában, majd ezt követően október 6-án, november 10-én és 11-én, illetve december 5-én ás 6-án látható ugyanott.

(Forrás: Várkert Bazár)

süti beállítások módosítása