A nap fotója – Secondhand az Örkényben

A széthulló szovjet birodalom kerül sajátos megvilágításba az Örkény Színház előadásában.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (The secondhand time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút. Ezek a vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek.

                 Véner Orsolya előadásfotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Az Örkény Színház előadása ezekből az interjúkból merítette az anyagát, és ugyanolyan kollázs-technikával építkezik, amilyennel azt a könyv is teszi. Ez a mozaikos szerkezet adta az ötletét annak a különleges szövetségnek, amit az előadás elkészítésének érdekében az Örkény István Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves rendező osztályával kötött. Bagossy László és Kovács D. Dániel tanítványaikkal együtt (és olykor párhuzamosan) dolgoztak a jeleneteken.

A díszletet Bagossy Levente, a jelmezeket Kristina Ignjatovic tervezte, a zene Kákonyi Árpád munkája, és az előadásban a színház szinte teljes színészgárdája részt vesz.

Az előadás októberben 6-án, 17-én és 31-én látható az Örkény Színházban.

Kapcsolódó cikkek

Öt bemutatót terveznek az Örkény Színházban

süti beállítások módosítása