135 éves a Szegedi Nemzeti Színház

A jeles alkalomból a társulat 2018. október 14-én ünnepélyes gála keretében felidézi az elmúlt 135 év kiemelkedő pillanatait a Nagyszínházban.

Dr. Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöke elmondta, az önkormányzat a közösség érdekében tartja fenn a színházat, hiszen az intézmény a szegedi lakosoké. A színháznak egy olyan helynek kell lennie, ahol a város közössége – vagyis a teátrum közönsége – évről évre újra tudja definiálni, erősíteni a kulturális identitását. A szabad szellem és gondolkodás a város, valamint a közösség életében is nagy jelentőséggel bír, és amennyiben a színjátszás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek elgondolkodjanak a saját magukat és másokat érintő kérdésekről, betöltötte kulturális érték- és közösségteremtő szerepét.

_65b7002.jpg

Barnák László főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a 135 éves intézményre nem pusztán épületként, hanem alkotóműhelyeként, szellemi bázisként kell tekinteni a művészek és a nézők szempontjából egyaránt. A Szegedi Nemzeti Színház mindezen felül történelmi tér is, ahol generációk nőnek fel mind a színpadon, mind a nézőtéren. A jubileumi évad műsorának összeállításakor is arra törekedett a vezetőség, hogy minden generáció találjon az elvárásainak megfelelő darabot.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója ismertette az ünnepi gála zenei programját. Az operatagozat megemlékezik a nagy elődökről, többek között Vaszy Viktorról, Simándy Józsefről és Gregor Józsefről, a szegedi operakultúra kiemelkedő alakjairól. Olyan nagynevű énekművészek is színpadra lépnek, akinek a teátrumban indult a pályája, például Rácz Rita, a Magyar Állami Operaház magánénekese. Az opera mellett népszerű operett- és musicaldallamok is felcsendülnek a gálán.

_65b7022.jpg

Pataki Andrástól, a Szegedi Kortárs Balett igazgatójától megtudtuk, hogy közelgő bemutatójuk, a népszerű olasz koreográfus, Enrico Morelli feldolgozásában színpadra kerülő Orfeusz és Euridiké kiemelkedő jelentőségű a társulat életében. Az alapító, Imre Zoltán első koreográfiái között szerepelt, majd az együttes művészeti vezetője, Juronics Tamás is színpadra álmodta. Az ünnepi gálán a közönség két részletet, egy duettet és egy össztársulati jelenetet láthat a darabból, mellyel az együttes a saját 30 évére is visszaemlékezik. A balett-igazgató kitért arra, hogy a Szegedi Kortárs Balett megalakulását tette lehetővé a színház azzal, hogy a klasszikus helyett a progresszív, kortárs balett irányzatok mellett tette le a voksát, így biztosítva lehetőséget a mára világhírűvé vált társulat számára.

(Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása