Rusznyák Gábor Három nővért rendez Miskolcon

A bemutatót október 5-én, pénteken láthatja a közönség a Nagyszínházban.

Rusznyák Gábor rendező szerint ajándék Csehov-darabot rendezni, ugyanis nagyon jól elegyíti a hétköznapiságot a költészettel, hősei egyszerű emberek, de van bennük líraiság, olyanok, akár a népdalok. Az előadásról szólva hozzátette, a nézőt időutazásra hívják a négy felvonás során:

181003_mnsz_3nover_proba_164_resize.JPGA három nővér: Czakó Julianna, Mészöly Anna, Szirbik Bernadett (Fotók: Gálos Mihály Samu)

„Minden felvonást más-más korba helyeztünk, így a ’80-as évek végétől egészen Csehov koráig haladunk vissza az időben. Ezt a díszlet és a zene is erősíti. Fontos gondolata a darabnak, hogy a nővérek azt gondolják, az élet néhány száz év múlva majd boldog lesz, addigra az olyan emberek lesznek majd többségben, mint ők. Én azt hiszem, „Háromnővérekből” mindig kevesebb lesz. Hogy ez baj, vagy sem, azt mindenki maga dönti el. Ez a három nő nagyon érzékeny, művelt, de az életre alkalmatlanok. Hatalmas tudásuk van, de ebben a világban ez nem érvényes tudás. Minden esélyük megvan a boldogságra, de képtelenek változni, változtatni, kilépni a kalitkájukból. Ellenpontként pedig ott van Natasa, aki nem igazi értékeket képvisel, törtető, erőszakos, de érvényesíti magát a világban. Mindenki látja maga körül a saját életében is ezeket az embereket. Hogy miként tekintünk rájuk, és mi milyen döntéseket hozunk az életben, azon is elgondolkodhatunk az előadást nézve” – teszi hozzá Rusznyák Gábor.

181003_mnsz_3nover_proba_28_resize.JPG 

Szirbik Bernadett soha nem játszott még Csehov-darabban, ezért nagyon várta ezt a próbafolyamatot: „Sok mindenben erős párhuzamot érzek magam és Olga között. Ez a nő képes lenne bármire, de valahogy mégse jut el a cselekvésig. Bennem is megvan ez az esendőség és nagyfokú érzékenység, de szerencsére emellett a talpraesettség is. Én úgy gondolom, az ember mindig képes változni, hiszen a környezete, maga az élet hat rá. El kell fogadnunk, hogy nem minden alakul úgy, ahogy szeretnénk, és közben hinni, hogy mégis elérhetjük a céljainkat.”

Másaként Czakó Juliannát láthatjuk a színpadon, aki elmondta, ugyanúgy, mint Csehov hősei, mindenki a boldogságot keresi. „Mása ezt a boldogságot egy titkos szerelmi kalandban keresi, azt hiszi, hogy ott megtalálja. Fiatalon, kellő megfontolás nélkül ment férjhez, de miután a lila köd elmúlt, az élete csupán vergődés, az idő múlásának lassú és fájdalmas szemlélése. A valamikor tehetséges lány minden pillanatban azzal szembesíti magát, hogyan megy el mellette az élet. Versinyin szerelme kiútnak látszik, de ezek csak pillanatnyi örömök.”

181003_mnsz_3nover_proba_41_resize.JPG

A legfiatalabb nővért, Irinát Mészöly Anna alakítja: „Irina a történet elején egy naiv, a maga módján hittel teli, tapasztalatlan fiatal lány, akinek az általa elképzelt ideális élet képe él a fejében. De amikor találkozik a valós élettel, annak nehézségeivel, az unalommal, sőt az élet értelmetlenségével, mindezt érzékeny, sérülékeny személyisége nem tudja kezelni. Végül pedig rosszul dönt”.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása