Salemi boszorkányok a Teslában

A Tesla Teátrum október 13-án tűzi műsorra új évadának második bemutatóját, Vas-Zoltán Iván rendezésében.

Az 1700-as évek közepén megtörtént, valódi esemény megírását tulajdonképpen az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság (1953), McCarthy szenátor, valamint az amerikai „boszorkányüldözéses” perek ihlették,  amelynek a szerző, Arthur Miller maga is áldozata volt.

salemi1.jpegSalemi boszorkányok (forrás: Tesla Teátrum)

A darab a mindenkori diktatúrákról, a fanatizált, embertől elidegenült ideológiákról és a mélyen morális emberi helytállásról szól. Így lett a Tesla Teátrum adaptációjában a színdarab igazi főszereplője Hale tiszteletes, akinek fanatizmusát  saját embersége győzi le. Az előadás egyik vonulata a morális tartás fontosságáról, az emberi minőség megőrzésének nélkülözhetetlenségéről szól. A darab másik fő vonulata, amely aztán összekapcsolódik az előzővel, a vakhitekre, a fanatizmusokból való felébredésre, a kiábrándulásra világít rá. 

Vas-Zoltán Iván úgy álmodta színpadra Arthur Miller drámáját, hogy míg általában sok szereplővel, nagy színpadon játsszák a darabot, addig ő némi dramaturgiai beavatkozással és a tér rendkívüli puritanizmusával kamara-színpadra adaptálta a művet, mely reményei szerint a  mai Magyarországon is gondolatébresztő tud lenni.

A díszlet és a jelmezek Húros Annamária munkái, a főbb szerepekben Boronyák Gergely, Szabó L. Gabriella, Földvári Lilla, Pásztor Tibor és Király Adrián látható. 

Az előadást október 13-én, este 7 órai kezdettel mutatják be a Tesla Teátrumban (Budapest, 1075 Kazinczy utca 21.)

(Forrás: Tesla Teátrum)

Kapcsolódó cikkek

Premierrel indul a Tesla Teátrum második évada

süti beállítások módosítása