Kulka János: „Eltűnt belőlem a szorongás”

A színművész filmszerepéről, betegségéről és arról is mesélt a 24.hu-nak, mi az, amit most jobban tud, mint korábban.

Kulka János 2016 áprilisában bekövetkezett sztrókja után elvesztette beszédkészségét, amit csak hónapokig tartó terápia után tudott részben visszanyerni. A színművész két hónappal ezelőtt az RTL Klub Fókusz című műsorában elmondta, hogy többé nem fog színpadon szerepelni, de ha úgy adódik, filmes szerepeket szívesen elvállal.

d_kb20170413005-1024x576.jpgKulka János a filmforgatáson (fotók: Kallos Bea / MTI)

Így történt ez Mészáros Ujj Károly legújabb filmje, az X esetén is, ahol egy szenvedő és haldokló figurát alakít. „Az különös volt, hogy a szerep szerint is beteg voltam, haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban is megtörtént velem. Amikor ezzel először szembesültem, sírtam” – mondja Kulka János az interjúban, hozzátéve „Az általam játszott karakternek, mondhatjuk, hogy olyan a sorsa, mint egy pokoljárás. Rengeteget szenved, egy furcsa vezeklésen megy keresztül. Fizikailag cseppet sem volt egyszerű dolgom a szerep megformálásakor. Fizikailag megterhelő feladat volt, de jól bírtam”.

A betegsége nem teszi lehetővé, hogy színpadra álljon: „Elfelejtem a szövegemet. Ez a filmen persze áthidalható. Megváltoztam. Most valahogy idegenül hat az, hogy „színész””.

A filmforgatás során azt is megtapasztalta, hogy bizonyos korábbi gátjaitól is megszabadult: „Mindig is alázatos voltam, a színpadon is. Igaz, akkoriban szorongásból tettem és megfelelni akarásból. Borzasztó volt! Mindig rettegtem, hogy tudom-e a szövegemet. Ebből persze kívülről semmi nem látszott. De megvilágosodtam! Eltűnt belőlem a szorongás, és ez csodálatos!”

d_kb20170413012-800x532.jpg

A beszélgetés során az afázia is szóba kerül. „A beteg nem azt nem tudja, hogy mennyi négy meg négy, hanem azt nem tudja mondani, hogy nyolc. Aztán – épp abból adódóan, hogy a beszédük, az önkifejező eszközük sérült – az afáziás betegek nem tudják úgy képviselni az érdekeiket, mint például a mozgássérültek. Ezért azon gondolkodom mostanában, hogyan lehetnék a hozzám hasonló helyzetben lévő emberek nagykövete” – mesél a terveiről is.

A színművész azt tanácsolja mindenkinek, hogy próbálja meg csökkenteni a stresszt az életében. „Meg kell tanulni levezetni a feszültséget. Én megnyugodtam, már nyugodt vagyok” – fejeződik be a beszélgetés.

Az eredeti interjúból, amit Bodnár Judit Lola készített, az is kiderül, miért vállalta el ezt a filmszerepet és milyen volt a forgatás hangulata.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Sztrókja óta először adott élő tévéinterjút Kulka János
Nem akar többé színpadra lépni Kulka János
Kulka János otthagyta a budapesti Katonát
Kulka János újra filmet forgat

süti beállítások módosítása