56-os hősről szól Orosz Ákos monodrámája

A Vígszínház fiatal színművésze Gérecz Attila költő történetét adja elő október 23-án, a Vígszínház Házi Színpadán.

Csuja László rendezővel egy olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni. A monodráma hosszú idő után kerül színre újra.

5_3.jpgOrosz Ákos az előadásban (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Gérecz Attila 1956. november 7-én halt hősi halált a Klauzál tér mellett. A Rákosi-rendszerben politikai okokból bebörtönözték, ekkor kezdett verseket írni. Írásainak legfontosabb erénye az, hogy testközelből érezhető, milyen volt a korszakban börtönben lenni.

Orosz Ákos intenzív előadásmódjában ismerhetjük meg a költő nem mindennapi történetét. A darab központi motívuma Gérecz 1954-es szökése a váci börtönből. Átúszva az áradó Dunát, régi szerelménél keresett menedéket, akinek új kedvese elárulta, így ismét elfogták, és sötétzárkát kapott. Az előadás első fele a szökés folyamatáról szól, míg második része arról, hogyan küzd meg a börtönben magányosan a kudarccal és árulással. Hogyan képes a börtönben a költészet segítségével életben maradni, s végül eljutni abba a létállapotba, hogy hinni tudjon az életben és a szabadságban.

Gérecz Attila költészetét a Kádár-rendszer elhallgatta, így máig lappang az irodalmi köztudatban. A feszült történet, és az intenzív színészi jelenlét könnyen befogadhatóvá teszik a Szökés című előadást.Feketén-fehéren látjuk: ebben az országban voltak, akik nem bírták az elnyomást, a megkötést, akik felálltak, amikor fel kellett, akiket nem érdekelt semmi egészen addig, míg nem érezték, hogy szabadok. (…) Orosz Ákos olyan céltudatossággal létezik, olyan finoman tesz különbséget a menekülésből adódó fizikai küzdelem, a versírásból adódó érzelmek és vágyak között, hogy nem tehetjük meg, hogy nem figyelünk rá” – írta kritikájában Nyulassy Attila az előadásról.

A Szökés október 23-én, este fél 8-tól látható a Vígszínház Házi Színpadán.

süti beállítások módosítása