Emléktáblát avattak Tolnay Klári egykori lakóházán

Az emléktáblát a színművész halálának huszadik évfordulója alkalmából helyezték el az V. kerületi Fejér György utca 6. szám alatt Budapesten.

Tolnay Klári húsz éve, 1998. október 23-án lépett utoljára színpadra és október 27-én hunyt el. A dombormű Tolnay Klárit leghíresebb szerepében, Blanche-ként ábrázolja Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjában, amelyet 1962-ben mutattak be a Madách Színházban.

20181026tolnay-klari4_ok.jpg                          Sunyovszky Szilvia a dombormű leleplezésekor 

A színművész a Madách Színház fénykorában volt vezető drámai színésznője a társulatnak. Pályafutása során a világirodalom legnagyobb szerepeit eljátszhatta, remekművek nőalakjaiba lehelt életet. Kivételes színészi képességével mindig bűvkörébe vonzotta közönségét. Nőies báját, pajkos huncutságát, finom iróniáját minden alakításánál megcsillantotta, hiszen azt vallotta, hogy csak humorral élhető át a tragikum.

Tolnay Klári emberi közvetlenségét, humorát, alakításai sokszínűségét és a színészet iránti elkötelezettségét, szenvedélyes szeretetét sugározza ez az emléktábla az erre elhaladó közönsége felé” – mondta az ünnepélyes eseményen Sunyovszky Szilvia színművész.

A húszéves évforduló alkalmából Tolnay Klári síremléke is megújult a Farkasréti temetőben. Emellett az emléktábla-avatás után csütörtök este gálaműsort is adtak a színművész emlékére a Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei az iskola Tolnay Kláriról elnevezett dísztermében.

(Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)

süti beállítások módosítása