„Nem attól lesz valaki férfi, hogy lefutja a futóversenyeket, meg leborotválja a testét”

Radnay Csilla és Ötvös András beszélt közös bemutatójuk kapcsán a szerepükről, a közös munkáról, a párkapcsolatokról és a férfiasságról a Deszkavíziónak.

Az Orlai Produkciós Iroda Szabó Máté rendezésében viszi színre Woody Allen 1992-ben mozikba került alkotását, a Férjek és feleségek című keserédes történetet. A házasságról, de nem csak házaspároknak szóló előadás körbejárja egy kapcsolat majd’ minden buktatóját, de megmutatja a szépségeit is. Húsbavágó téma, hús-vér figurákkal elmesélve.

radnay_otvos_takacs_attila.jpg              Ötvös András és Radnay Csilla az olvasópróbán (fotók: Takács Attila)

A két színész, noha évfolyamtársak voltak a Színműn (Radnay Csilla a zenés színész osztályba, Ötvös András ugyanakkor a színész osztályba járt), első alkalommal játszanak együtt. Radnay Csilla „fantasztikus” érzésnek éli meg ezt a közös játékot: „Andris egészen elképesztő, egyszerre jellemzi őt egy idős ember bölcsessége és egy kiscsoportos gyerek önfeledt játékossága. Nagyon felszabadító érzés vele együtt dolgozni”. Ötvös András szintén üdvösnek tartja ezt a lehetőséget: „Kedveljük egymást, és nagy öröm, mindkettőnknek jó érzés végre együtt játszani. Szeretem azt, ahogy Csilla gondolkodik a színházról, a mindenkit foglalkoztató kérdésekről”.

Egy házaspárt alakítanak, akiknek a legjobb barátai bejelentik, hogy elválnak, és ez az ő kapcsolatuk mélyén lévő, elhazudott problémákat is felszínre hozza. Ötvös András Gabe-t alakítja, akit az eredeti filmben Woody Allen játszik. „A tragikomikuma abból adódik, hogy miközben hihetetlenül vágyik az izgalomra, mérhetetlenül félős. A kalandot, azt a női archetípust hajkurássza, akivel borzasztó párkapcsolat, de mégis valami izgalmas dolog születhetne” – mondja a figurájáról.

Radnay Csilla egy ügyesen irányító figurának látja az általa alakított Judy-t. „Egyszer csak ő maga kezdi előhúzogatni a szőnyeg alól mindazt, amit az évek alatt besöpörtek, azokat az eltemetett sérelmeket, amikkel lehet, hogy nem is foglalkoztak volna. Judyt úgy jellemzik a történeten belül, hogy ő a klasszikus passzív-agresszív személyiség. Elszenvedője az eseményeknek, de még inkább szeretne az lenni, mint amennyire valójában. Elég szépen irányítja a saját szálait, áldozatként tünteti fel magát, de csak eléri, amit szeretne, egy ügyes lány” – mesél róla.

radnay_otvos_2.jpg

Mindketten úgy látják, hogy az előadás nem mond ítéletet, sem megoldást nem ajánl a párkapcsolati krízisekre. „Megláthatják a nézők a szétforgácsolódás természetrajzát, és érezhetik azt is, hogy mi megcsináljuk helyettük ezt a színpadon. Megmutatjuk, hogy a döntések variációi milyen sikertelenségbe fulladnak, és ebből tanulhatnak, eldönthetik, mit lépnek meg a saját házasságukban, kapcsolatukban” – fogalmaz Ötvös András.

Nem biztos, hogy ott kell hagyni a dolgainkat attól, hogy bepiszkolódtak. Nem attól lesz valaki férfi, hogy lefutja a futóversenyeket, beszedi azt a szert, amit reklámoznak, meg leborotválja a testét. A férfiasság egyik ismérve szerintem nem a derékbőség, hanem az, hogy tudok-e felelősséget vállalni, vagy sem. Kilépek egy kapcsolatból csak azért, mert nem működik és feladom az első problémánál, vagy megpróbálom a veszteségekkel együtt csinálni az életet?” – fűzi hozzá a színész.

Hogy ezek után inkább drámai vagy szórakoztató lesz az előadás? „Emlékeim szerint a filmen sem hahotáztam, mert húsbavágóak azok a kapcsolati problémák, amelyek előkerülnek. De életmentő fontosságú, hogy tudjunk nevetni magunkon” – véli Radnay Csilla.

radnay_otvos.jpg

Egy vicces, mégis szívfacsaró előadás jöhet ki belőle. Aki megnézi, utána azt érezheti majd, hogy nincs egyedül, láthatja, hogy mások is hasonló problémákkal küzdenek. Ez pedig nagy segítség, és a színházzal olyan témákat lehet előhozni, ami párbeszédet teremthet. Az amerikai mozifilmekben nézheted a csodálatos embereket, a problémamentességet, az illúzió szemétdombját, amin nőnek a művirágok, csak az nem találkozik a valósággal, és még inkább egyedül érzi magát utána az ember” – teszi hozzá Ötvös András.

Az eredeti interjúban, amit Jasinka Ádám készített, arról is szó esik, mennyiben könnyíti vagy éppen nehezíti a helyzetet, ha látták magát a mozifilmet, mennyire kellhet aktualizálni ezt a New York-i történetet, és Ötvös András szerint mikor kell kilépni egy kapcsolatból.

A teljes interjú itt olvasható.

Az előadást november 15-én mutatják be a Belvárosi Színházban, majd ezt követően november 16-én és 17-én (ezen a napon két alkalommal is) látható ugyanott.

Kapcsolódó cikkek

Szabó Máté: „Belefér az előadásba bizonyos fajta szemtelenség”

süti beállítások módosítása