Meghalt Bessenyei István színész és rendező

A Harag György Társulat örökös tagja, volt igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke súlyos betegség után, életének 63. évében hunyt el.

Földi maradványait a Szatmárnémeti Északi Színház előcsarnokában ravatalozzák fel november 1-én, ugyanazon a napon a helyi vasút melletti református temetőben helyezik örök nyugalomra.

bessenyei_istvan_lorincz_agnes.JPGBessenyei István (fotó: Lőrincz Ágnes)

Bessenyei István 1955-ben született Égerháton. 1981-ben elvégezte Marosvásárhelyen a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színész szakát Tompa Miklós osztályában, majd azonnal a szatmári társulathoz került, amelynek haláláig tagja volt.

Több mint félszáz előadás kapcsolódik a nevéhez. 1991-től rendezőként is dolgozott a Harag György Társulat művészeivel. Pódiumműsorokat és nagyszínpadi előadásokat egyaránt színpadra vitt. 2009-től a Harag György Társulat művészeti tanácsának tagja, 2012 és 2014 között a társulat művészeti igazgatója volt, 2013-tól a szatmári magyar színjátszást támogató Proscenium Alapítvány elnöke. Nevéhez fűződik az első és mindmáig egyetlen egész estés szatmári játékfilm megrendezése is.

Több évtizedes munkássága elismeréseként 1998-ban Kisvárdán díjazták.

(Forrás: MTI. Szatmárnémeti Északi Színház)

süti beállítások módosítása