Három táncelőadás a Budapest Táncszínház DEPO Stúdiójában

Két Csehországból érkező produkció mellett a Budapest Táncszínház Black and Light című duettje lesz látható egy esten.

A Black and Light mellett a cseh ProArt társulat repertoárjából a Oneness, illetve a Blanty című előadás kerül műsorra november 9-én a DEPO Stúdióban (Bp. 1097 Koppány u 15.).

proart_depo.jpgA ProArt Company előadása (forrás: Budapest Táncszínház)

Oneness
Koreográfia: Martin Dvořák, Lukáš Lepold
Zene: Olafur Arnalds, Ben Frost, Nils Frahm

A történelem minden egyes pillanatban íródik. Egy szempillantás alatt válik múlttá a jelen, melyet bárki megfigyelhet. A Oneness című táncelőadás ezt a folyamatot tárja fel az itt és most-ban. A cseh ProArt Társulat a fizikai és lelki kötődésünket kutatja ehhez a jelenséghez kapcsolódóan. A közönség előtt megjelenik ez a kettőssége az elme tudatosságának és a mozdulatok folyamának. Ebből fakadnak a teljes jelenlét percei, a percekben megélt idő pillanatai.

Blatný
Koreográfia: Martin Dvořák
Zene: František Chaloupka, Pavel Blatný, Nils Frahm

A Blatny című darab a cseh költő, Ivan Blatny versein alapszik – az ő költészetének művei és az általa elmondott beszédek szolgálnak eszközéül az érzelmek kifejezésének, képek felidézésének. A kreativitás három eleme, a szó, a zene és a mozgás, és ezeknek kölcsönös egymásra hatása. A mozgás reagál a szövegre, míg a zene válaszol a mozgásra és a szavakra. A kreatív folyamat lényege a verseken alapuló improvizációs mozgásvilág és ennek kölcsönös visszahatása. A darabban hallható zenék a költő unokatestvérének, a zeneszerző Pavel Blatny műveiből is kerültek kiválasztásra, illetve a cseh kortárs zeneszerző Frantisek Chaloupka művei Ivan Blatny verseire.

Black and Light 
Koreográfia: Raza Hammadi
Táncolják: Vattai Dzsenifer és Mező Máté

Van egy álmom, és ezt élem 30 éve. Ezt sok barátommal megosztottam a világon. Amit megosztunk, megélünk, olyan, mint egy felismerés, ünnep. Ezt az álmot úgy hívják tánc. A tánc sokszínű, amely szabadságot ad nekünk. A szabadság nyitottá tesz. És ez a szabadság az örökkévalóság.

(Forrás: Budapest Táncszínház)

süti beállítások módosítása