Lator László Nemzet Művésze díjat kapott

A költő-műfordító mellett további hat alkotó részesült az elismerésben.

A nemzet művésze lett még Budai Ilona népdalénekes; Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke; Kampis Miklós építész; Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató; Orosz István grafikusművész és Rofusz Ferenc animációsfilm rendező.

lator_laszlo.jpgLator László (fotó: Valuska Gábor / Librarius)

A Nemzet Művésze díjat az MMA kezdeményezésére alapította 2013-ban az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából. A díj odaítéléséről a Nemzet Művésze-díj Bizottság dönt, a testületet tizenegy Kossuth-díjas művész alkotja.

A díj a színházművészet, az irodalom, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet, az építőművészet, a táncművészet, az iparművészet, a fotóművészet, a népművészet és a cirkuszművészet alkotóinak adományozható. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét (táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét) betöltött művészeknek adható, a címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása