A Monarchia széteséséről egy kicsit (vagy nagyon) másképpen

A Kosztolányi Dezső Színház új bemutatója a butaság és a nárcizmus áttéttel történő szaporodásáról, a tehetségtelenek bosszújáról és az igazság eltemetéséről szól.

Miroslav Krleža Temetés Terézvárott című elbeszélését Anđelka Nikolić állította színpadra  Marija Bergam, Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Bojan Žirović szereplésével. A bemutató október 31-én volt a belgrádi BITEF Színházban és ma mutatják be Szabadkán.

sprovod_u_terezijenburgu_foto_nenad_ugi_4.jpgTemetés Terézvárott (fotó: Nenad Šugić)

Krleža híres elbeszélésének címében a temetés szó nemcsak a főhős, Ramong Geyza, a 17. ezred főhadnagyának és a matematika doktorának temetésére vonatkozik, hanem egy világ végét is jelenti – az Osztrák-Magyar Monarchia végnapjait. 1918. október 31-én, pontosan száz évvel a premierünk előtt szűnt meg az az államalakulat, ahol csaknem 23,5 millió szlovén, 12 millió német, 10 millió magyar, 3 millió román és 2,5 millió „egyéb” nemzetiségű ember élt. Ma érdekesnek tűnhet visszatekinteni ennek a széthullásnak az okaira és következményeire egy olyan régióban, amely még mindig magában hordozza egy másik többnemzetű és többnyelvű állam szétesésének nyomait, és egy új integráció irányába halad a nagy európai közösség felé, mely szintén válságban van” – írta a rendező az előadásról.

(Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

süti beállítások módosítása