Für Anikó: „Amíg nem lettem anya, rengeteg ajtó zárva volt bennem”

A színésznő az életébe nemrég belépett okostelefonról, a perfekcionizmusról  és a gombnyomásra instant kielégülést adó világról is mesélt  a legújabb Elviszlek magammal epizódban.

Az Elviszlek magammal legújabb vendégének egy barátnője egyszer azt írta sms-ben: „Te egy állat vagy!” És ő ezen nemhogy megsértődött, épp ellenkezőleg, nagyon örült neki. Mint ahogy annak is, hogy D. Tóth Kriszta rögtön a beszállás után megjegyezte, mennyire szimpatikus neki Anikó szabálytalansága, „kívülállósága”. Mert számára ez is bók. 

furaniko-ok.jpgFür Anikó a Nőstény álom című lemezének 2015-ös koncertjén (forrás: nyarifesztival.com)

Für Anikó negyvenes éveinek derekán – saját bevallása szerint – másodvirágzását élte, amikor egy 16 éves kapcsolat után egyedül maradt. Ennek ellenére férjének, Gyurinak (Fekete György tengerbiológus, közgazdász, exdiplomata, dal- és musicalszerző), sokat kellett harcolni érte. DTK erre vonatkozó kérdésére a színművész önkritikus nyíltsággal mesélte el megismerkedésük történetét: 

Nem láttam az erdőtől a fát. Ő mindig nagyon ott volt, én viszont mindig mögé néztem a dolgoknak, hogy hol is van az az ember, akivel potenciálisan el tudom képzelni. Ő mindig jött és jelentkezett, itt meg ott… És akkor egyszer puff, leesett, hogy te jó isten, hát, itt van az orrod előtt, hát, vedd már észre, te hülye! De ez a másfél év… ez az ő kitartásának köszönhető. Csodálatos kitartás, nélküle ez a produkció nem jött volna létre. De hát áldja meg érte a Jóisten, mert ez a legjobb dolog, ami történhetett velem.” 

A színésznő, aki épp legújabb lemezének bemutatójára készül, zenei szempontból eddig inkább a lírai oldalát mutatta meg, de – mint kiderült – ő valójában egy vad rocker, aki a ravatalon még tervez egy utolsót ropni – feltéve, ha valaki beteszi az AC/DC Thunderstruckját. Az „állat” oldala mellett mesélt a perfekcionizmusáról is: mivel anyukája egyedül nevelte, és „csak” szeretetbeli támogatást kapott otthonról, mindenért neki magának kellett megküzdenie. Ezért nagyon tud akarni, és nagyon törekszik a tökéletességre. De azt vette észre, hogy a görcsös akarásnak nem mindig pozitív a vége. Sőt. Ennek kapcsán mesélt arról, hogyan viselte, hogy közel az ötvenhez lett anyuka: 

„Azt gondoltam, édes istenem, hogy én ekkora lúzer vagyok, hogy ez soha nem jön össze. De aztán hála istennek még utánam nyúlt a Jóisten. Valahogy sejtettem, hogy későn érő típus vagyok, de hogy ennyire, azt nem. Ezért nagyon-nagyon boldog vagyok. Azt hiszem, úgy vagyunk összerakva, hogy az élet első harmadában eldől, hogy milyen ember leszel, a második harmadban, hogy milyen férfi, milyen nő vagy, a harmadik harmadban az, hogy milyen apa, milyen anya vagy. És akinek ez késik, az nem tudja… Az emberben, amíg nem lesz szülő, rengeteg ajtó marad zárva. Amiket az a kis lény nyit ki. Az a semmihez sem hasonlítható összetartozás és kapcsolat.” 

Azt mondja, hogy aki nem tudja, vagy nem akarja ezt átélni, annak is fontos, hogy adja oda magát valaminek, ne csak magával foglalkozzon.

A színésznő harmadik lemeze, amelynek a címe Magyar hangja vagyok, már kapható a boltokban. Az album első három lemezbemutató koncertjét Für Anikó anyaszínházában, az Örkényben rendezik meg 2018. december 20-án, 2019. január 17-én és február 21-én. Ezeken Mácsai Pál, Nagy Zsolt és meglepetésvendégek is  közreműködnek majd. 

(Forrás: WMN Magazin)

Kapcsolódó cikkek

Ha sokat melózunk, a csoda is jön – Interjú Für Anikóval
„A zene egy nagy ajándék az életemben” – Villáminterjú Für Anikóval

süti beállítások módosítása