A Rózsavölgyi Szalon kénytelen volt lemondani tervezett bemutatóját

A kulturális tao-támogatás megszüntetése és az ennek nyomán kialakult bizonytalan helyzet elkezdte szedni az áldozatait.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a kulturális tao rendszerét a kormányzat 2019. január 1-től megszünteti, de még semmiféle érdemi tervezet nem látott napvilágot azzal kapcsolatban, a színházak hogyan tudják majd pótolni az így kieső forrásokat.

rozsa_1.jpgA Rózsavölgyi Szalon új évadának alkotói és szereplői (fotó: Gordon Eszter) 

A megszüntetéssel egy időben a színházak elkezdték „kongatni a vészharangokat”, ami nem meglepő, hiszen így bevételeik 20-60 százalékától esnek el. Máthé Gábor a budapesti Katona igazgatója elmondta, hogy ha nem sikerül pótolni az így kieső bevételt, az a Kamra bezárásához vezethet, Pintér Béla kényszerű jegyár növekedést és a színészek, munkatársak bérének csökkentését helyezte kilátásba, az Átrium vezetői a nagyszabású musicaljeik továbbjátszásának lehetetlenségéről beszéltek, a Stúdió K kétségbeesett felhívást tett közzé közösségi finanszírozásra.

Mindezek után az első konkrét lépéseket a Rózsavölgyi Szalon tette meg: lemondja a februárra tervezett, Amivel meg kell küzdenünk című bemutatóját, és az év elejétől 20 százalékkal emeli a jegyárakat. Ezzel együtt azt is jelzik, hogy „készek konstruktív javaslataikkal részt venni minden olyan egyeztetésen, diskurzuson, amely a közös megoldásra törekszik, hogy miként lehet újragondolni az előadóművészeti szféra finanszírozási rendszerét”.

A Rózsavölgyi Szalon közleménye

Kedves Nézőink, Barátaink! 

Nehéz egy ilyen levelet megfogalmazni, hiszen a kényszer és a bizonytalanság diktálja. De fájdalmas döntésekre kényszerült a Rózsavölgyi Szalon – a színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanság miatt.

Talán értesültek arról, hogy 2019. január 1-jétől megszűnik az előadóművészeti szervezeteknek utalható tao (társasági adó), amely révén a magánszféra eddig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát. Többek között zenekarok, táncművészeti csoportok, színházak működését segítették ily módon. Köztük a Rózsavölgyi Szalont is. A tao-támogatás jelentős bevételi forrásunk volt, majdnem a fele a költségvetésünknek. Ez nem lesz. Ugyanakkor a jelenlegi jegyárakkal és pályázatokon elnyert forrásokból nem tudjuk zökkenőmentesen működtetni a Szalont.

A színházi közösségünk – nézőink és művészeink – iránti felelősség morálisan és szakmailag is kötelez minket. Nem tervezhetünk a bizonytalanságra, ígéretekre, jóslatokra. Nem lehet azt mondanunk, vágjunk bele mégiscsak, aztán lesz, ami lesz. Így nem képes működni egyetlen intézmény sem. S mivel még nem tudjuk, lesz-e, s ha igen, milyen feltételekkel bármilyen más támogatási forrás a kieső tao miatt, arra kényszerülünk, hogy 2019. január 1-jétől körülbelül 20 %-kal megemeljük a jegyek árát. Sajnos a jelenlegi helyzet rákényszerít minket arra is, hogy lemondjuk a februárra tervezett bemutatónkat, amelynek címe: Amivel meg kell küzdenünk. Nem lesz rá fedezet a színház költségvetéséből.

Most ezekkel a fájdalmas döntésekkel kell megküzdenünk. Köszönjük a megértésüket, és azt is, hogy velünk maradnak!

Egyúttal szeretnénk szolidaritásunkat kifejezni minden olyan művészeti szervezettel, amely most ugyancsak rendkívül nehéz helyzetbe kerül. Jelezzük azt is: a Rózsavölgyi Szalon kész konstruktív javaslataival részt venni minden olyan egyeztetésen, diskurzuson, amely a közös megoldásra törekszik, hogy miként lehet újragondolni az előadóművészeti szféra finanszírozási rendszerét.

Valaki azt mondta nekünk, az egységesség jele az, hogy ha valahol fáj, máshol is fáj. Nekünk ez most eléggé fáj.

Elnézésüket kérjük. 

Zimányi Zsófia
művészeti vezető – Rózsavölgyi Szalon

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

Tao nélkül nem megy
Máté Gábor: „A tao megszüntetése a Kamra bezárását is jelentheti”

süti beállítások módosítása