Augusztus Debrecenben

Tracy Letts Augusztus Oklahomában című fekete humorú családdrámáját Keszég László állítja színpadra a Csokonai Színházban.

O’Neill, Miller és Williams útját követi Tracy Letts az elmúlt évek egyik legnagyobb Broadway-sikerét hozó, többszörös Tony-és Pulitzer-díjas tragikomédiájában. A fanyar humorú, sziporkázó párbeszédekkel teletűzdelt színművet Deres Péter és Maros András fordításában mutatta be a Vígszínház, azóta számos előadásban találkozhatott vele a magyar közönség. A debreceni nézők Keszég László rendezésében láthatják.

mi_augusztus_oklahomaban_kicsi_29.jpgRáckevei Anna és Varga Klári az előadásban (fotók: Matey István)

A valaha nagy tehetségnek számító költő idős korára csendes alkoholistaként tengeti életét gyógyszerfüggő feleségével egy szigetelőszalaggal összeragasztgatott reluxákkal állandó sötétségben tartott, elhanyagolt házban, majd egyszer csak eltűnik. Holttestét napokkal később találják meg a halászok. A tragikus esemény rákényszeríti a temetésre összegyűlő családtagokat: anyát és három lányát, hogy szembenézzenek múltjukkal: tönkrement házasságok, reménytelen, titkos szerelmi kapcsolatok, válságba jutott szülő-gyermek viszonyok generációkon keresztül.

Arra a kérdésre, hogy miben tér el a nagy amerikai íróelődöktől Letts, a rendező, Keszég László így válaszolt: „A huszadik századi amerikai drámairodalom fantasztikus, hatalmas kincs. Mindig ugyanaz a séma: a múltból a jelenbe hoznak egy hatalmas bűnt, az a jelenben felrobban, kibeszélik és valami történik ez után az atomrobbanás után. Letts erre épít, és abban más, hogy tudja: a televízió a legfőbb csatorna, ebből kifolyólag rövidebbek a konfliktusok és több van belőlük. Még azt is tudja ez a darab a korábbi amerikai, vagy a pár évtizeddel ezelőtt megírt drámákhoz képest, hogy az élet megy tovább. Nem úgy fejeződik be, hogy mindenki meghal és eltűnnek a borzalmak tengerében, hanem az összes szereplő cipeli tovább a maga keresztjét. A tragédia nem nagystílű, nem katartikus".

mi_augusztus_oklahomaban_kicsi_89.jpg

„Olyan sűrítménye ez a darab azoknak az egymásnak okozott sérüléseknek, amiket egy család mint közösség művelhet a tagjaival, hogy szinte alig hihető"- mondta Ráckevei Anna, aki Violet Westont játssza.  

Varga Klári (Barbara Fordham) szerint a szerző, aki amerikai színészekre írta színészként a darabot tökéletesen tisztában volt a jelenetek hatásával. „Két évaddal ezelőtt játszottam a Nyolc nőben. Úgy érzem, a két darab erősen kapcsolódik egymáshoz. Mindkettő mély drámai szituációkkal dolgozó, egyszerre szívet facsaró és nevettető. Mintha ugyanannak a darabnak két felvonása lenne a kettő. Emiatt nem csak magánemberként, színészként is közelinek érzem Barbara figuráját. Az Augusztus Oklahomában az emberi szeretetet nem a gyengédségen keresztül láttatja. Azt mutatja meg, hogy van olyan szeretet, amikor egymás gyomrába könyökölve kell, harcolunk egymásért. "

Az Augusztus Oklahomában október 16-án, este 7 órától látható első alkalommal a Csokonai Színházban.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása