Az operett és én – Napokon belül a könyvesboltokban Horváth Péter kötete

A könyvbemutatóra november 20-án, délután 5 órai kezdettel kerül sor a Mozsár Bisztróban. 

Én ebben a könyvben megpróbálom felvázolni, miként dolgozik egy színházrendező ma Magyarország vidékein, milyen szakmai fogásokat alkalmaz, milyen elméleti és gyakorlati problémákkal kell megbirkóznia a zenés művek – elsősorban operettek – színpadra állítása során; de hogy tulajdonképpen miért rendez – arra nem tudok felelni.” (Horváth Péter) 

operett_2-horz.jpgA kötetben szereplő illusztrációk (forrás: Joshua Könyvek)

 „Mi ez a szédült, ótvarosan is csillogó, nemzedékeket túlélő, humorral és érzelmességgel átszőtt blődli, amelynek hajdan szinte népzeneként népszerű melódiái jobbára már csak csilingelő, cukormázból készült fülbevalóként hatnak a rock-pop-cornon felnevelkedett generációkra? Mit kezdjünk a bécs–budapesti operettel, amely élesre töltött tűzijátékok csinnadrattájától kísérve ásta meg a saját sírját, hogy aztán mostanra – kegyeletből? – nemzeti kultúránk elemi részeként tiszteljük, miközben élőhalottként kísértve újra meg újra bejárja Európát, csordultig töltve a vidéki városok nézőtereit? Mit tud ez a totális disznóság a világról?” 

A József Attila-díjas író „kedvtelési mellékfoglalkozása”: színházi rendező. Zenés rendezései között szerepel a Valahol Európában musical hajdani, operettszínházi, valamint az 56 csepp vér című rockmusical 2006-os bemutatója a Papp László Sportarénában. Valamikori amatőr beatzenészként még az operett műfajával is megbarátkozott – többek közt erről a barátkozásról szól ez a könyve, amelyet doktori disszertációjából szelídített közérthető és tanulságos olvasmánnyá az operettkedvelők és a műfajtól idegenkedők számára egyaránt.

horvath_peter.pngHorváth Péter (forrás: Joshua Könyvek)

A könyvbemutatón, ahol kedvezményesen lehet megvásárolni a nemsokára a könyvesboltok polcaira kerülő kötetet, Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, karmester beszélget a szerzővel.

(Forrás: Joshua Könyvek)

süti beállítások módosítása