Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Eheti kínálatunk romantikusabb hajlamúaknak és drámai alkatoknak, cigányoknak és nem cigányoknak, nagyoknak és kicsiknek egyaránt kínál néznivalót.

szinhaz_fuggony2.jpg

Acélmagnóliák / Weöres Sándor Színház, Szombathely / r: Nagy Cili / november 23. 19 óra

A szombathelyi színház könnyedebb, de a legkevésbé sem súlytalan ajánlata. A színhely: fodrászüzlet egy álmos louisianai kisvárosban, az amerikai délen. A helybéli középosztály hölgyeinek szellemi agorája, kihagyhatatlan pletykabörze. Szombatonként azonban kizárólag kipróbált törzsvendégek meghitt találkozóhelye. Akik bár látszólag kedvüket lelik abban, hogy folyton marják és ugratják egymást, ha valamelyikük bajba kerül, gondolkodás nélkül összetartanak és segítenek. Márpedig a baj elkerülhetetlenül bekövetkezik…

132502.jpgAz előadás imázsképe (forrás: Weöres Sándor Színház)

Az előadás főbb szerepeiben Németh Judit, Bálint Éva, Albert Zsófia, Vlahovics Edit, Dunai Júlia és Szalai Kriszta látható.

Az ügynök halála / Katona József Színház, Kecskemét / r: Porogi Dorka / november 23. 19 óra

Arthur Miller, amerikai drámaíró 1949-ben rukkolt elő a gondoskodó családapa történetével. Willy Loman még 63 évesen is ügynökként tevékenykedik. Sikeres és kedvelt ember szeretett volna lenni, azonban élete más irányt vett. Ebből fakad Willy zavartsága, mely aggasztja két fiát Biffet és Happyt. Felesége, Linda mindent megtesz, hogy boldoggá tegye férjét, azonban a sorsnak más tervei vannak a széthullóban levő családdal. A felmerülő konfliktuson, a szereplők karakterén keresztül egy olyan világra nyílik rálátásunk, amiben a nagyzási hóbort mögött értelmetlenség, kegyetlenség, öncélú érzékiség és beteges kényszercselekvés húzódik meg. „Az ügynök álomvilággal ügynököl – ez a mestersége.”

A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Sára Bernadett, Orth Péter, Konfár Erik és Dunai Tamás látható.

Cigány magyar / Tudás HatalomMentőcsónak Egység / r: Császi Ádám / november 24. 19:30, Jurányi Ház

A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről a híradó elmulasztott beszámolni. Horváth Kristóf „Színész Bob” és a társulat csapatépítő tréningje magyar állampolgároknak.

ciganymagyar-0380-edit_web.jpgAz előadás imázsfotója (forrás: Átrium)

Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.”

Az előadás szereplői: Farkas Franciska, Oláh Edmond, Pápai Rómeó, Pászik Krisztofer és Varga Norbert.

A manógyár / Vaskakas Bábszínház, Győr / r: Nagy Orsolya / november 25. 11 óra

Négy manóügyi szakreferens, egy manóügyi kutatócsoport érkezik a Vaskakas Bábszínházba, hogy előadást tartson a nézőknek a manók mibenlétéről, a félelmekről és a félelem legyőzési stratégiákról. A kutatócsoport vezetőjének, Zsuzsannának a története elevenedik meg ezen a különleges kutatási bemutatón. Visszarepülünk az időben, oda, amikor Zsuzsanna még nem Zsuzsanna, hanem csak Zsuzsika volt, akit egy délután az ijesztőnek tűnő szomszédasszony, Murmura néni gondjaira bíznak a szülei. A kislánynak minden erejére és bátorságára szüksége van ahhoz, hogy leszámoljon a félelmeivel ezen a veszedelmesnek tűnő délutánon.

manogyar_5.jpgAz előadás olvasópróbáján (forrás: Vaskakas Bábszínház)

Az előadás Nagy Petra egyéni bábelőadásának indult, az ő ötleteiből kiindulva, azokat továbbgondolva és négy személyre hangolva született meg az új produkció. Lázár Ervin  A zöld lific és A manógyár című meséjét Pallai Mara írta bábszínpadra, az előadás látványvilágát Horváth Márk álmodta meg, manóisztikus zenéjét pedig Tarr Bernadett szerezte. A manógyár megszólít minden olyan kicsit és nagyot, aki úgy érzi, hogy egy kis bátorságra van szüksége ahhoz, hogy szembenézzen a félelmeivel. Legyen a jelszó: „Van mersze?” „Hát persze!”

Játsszák: Bora Levente, Gergely Rozália, Horváth Márk és Nagy Petra.

Don Juan visszatér / FÜGE Produkció / r: Kovács Ádám / november 25. 19 óra, Jurányi Ház

Don Juan visszatér a háborúból. Azért jön, hogy megkeressen valakit. De nem találja azt, akit elhagyott. Csak nők és nők mindenhol. Az utca, a város, a régi ház—minden csak valaminek a mása, mint az a szerelem, amiről egyszer lekopik a festék. Don Juan viszont azt állítja, hogy megváltozott. Más ember lett: nem az, aki volt. Lehetséges ez? Egy férfi, húsz női szerep Ödön von Horváth finomra hangolt bűntudat-drámájában.

av_9-1024x685.jpgKlem Viktor és Kovács Ádám (fotó forrása: Jurányi Ház)

Az előadás szereplői: Klem Viktor, Hajdu Lujza, Kerekes Éva, Nagy Mari, Sztarenki Dóra és Török-Illyés Orsolya.

Kapcsolódó cikkek

Don Juan visszatér a Jurányiban - interjú (Don Juan visszatér)
Ők cigánynak akartak születni (Cigány magyar)

süti beállítások módosítása