A tao megszüntetése miatt az Átrium is lépni kényszerül

Nézők, támogatók segítségét kérik, elmaradhatnak új bemutatók, egyes előadások lekerülhetnek a repertoárról, jegyárat emelnek, és ha így sem megy, be kell zárniuk.

atrium.jpegAz Átrium játék- és nézőtere (forrás: Átrium)

Az Átrium közleménye 

Kedves Közönségünk, Barátaink, Partnereink!

Mi a probléma?

(1) A színházak a törvény alapján 2019-ben szedhették volna össze magáncégektől tao-felajánlásukat a 2018-as jegybevételük 80%-ának erejéig. Így a színházak ennek megfelelően kötöttek szerződéseket, ezzel a bevétellel számolva készítettek üzleti tervet.

(2) Az Országgyűlés november 13-án elfogadta azt a javaslatot, hogy az előadóművészeti szervezetek kikerülnek a taóból, így nem szedhetik be a 2018-as jogosultságnak megfelelő taót.

(3) A jegybevétel 80%-át jelentő, a törvénynek megfelelően tervezett összeg kiesett a színházak költségvetéséből, ami így felborul, és azok az intézmények, amelyek nem, vagy csupán csekély mértékben részesülnek támogatásban, ellehetetlenültek, mivel eddig semmilyen hivatalos információ nem született arról, hogy ezt pótolják-e vagy sem, illetve ha igen, hogyan, pontosabban kormánytisztviselők nyilatkozata alapján ezt az összeget a színházakra kívánják fordítani, de ennek módjáról, mikéntjéről, összegéről senki nem tud semmit.

Mi a helyzet most?

Bizonytalanság van. Kiszámíthatatlan helyzetbe került rajtunk kívül a Stúdió K, a Rózsavölgyi Szalon, a Játékszín, az Orlai Produkció, Veres1 Színház, és sok más független színházi, illetve tánctársulat és zenekar. A győri Menház Színpad már be is zárt, hiszen a tevékenysége – mint utólag, visszamenőlegesen kiderült az új törvényi szabályozás szerint – veszteséges volt. A tao összege nélkül szinte minden az. Velük, a törvénymódosítás által veszélybe került szervezetekkel minden tekintetben szolidárisak vagyunk. Ugyanis ami alapján a színházak számoltak, léteztek, működtek, az üzleti tervüket készítették, egy határozattal eltűnt. A finanszírozás jövőbeni módja ismeretlen, ha lesz egyáltalán. Nem tudjuk, születik-e, vagy hogy mikor születik döntés. Azt tudjuk, hogy jelen állapot szerint az a pénz, amire alapozva a 2018-as évet terveztük, 2019-ben nem folyik be a színházhoz. Ez biztos. Vagyis: kizárólag a jegybevétel marad, mint egyetlen bevétel a nem költségvetési (állami) intézmények számára. Ebből azonban gyakorlatilag nem lehet színházat fenntartani. Ennek alapján – miközben rendületlenül hiszünk abban, hogy a független magyar színházkultúra elpusztítása egészen egyszerűen nem lehet cél, és hogy a tisztességes szakmai munkának nem lehet a jutalma a lefejezés – a végső döntésig átmeneti, bizonytalan működési üzemmódba kell kapcsolnunk.

Ez mit jelent?

Nem lesznek új bemutatók, egyes előadások költségeit, amelyek a jegybevételből nem gazdálkodhatók ki, csökkenteni kell, csökkenteni kell az előadásszámokat, és lehet, hogy bizonyos előadásokat le kell venni a repertoárról. Ha ez nem elég, be kell zárni a színházat.

Mit tehetünk?

Segítséget kérünk. Önöktől, nézőinktől, barátainktól, azoktól, akik fontosnak tartják, hogy legyenek olyan előadások, amelyek máshol létre sem jöhetnének.

Hogyan segíthetnek a nézők?

1. Jegyet vásárolnak az előadásokra. Néhány előadás egyes árkategóriáit megemeljük, de nem drasztikus mértékben, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb réteg számára elérhetőek legyenek ezek a produkciók, hiszen megítélésünk szerint fontosak és értékesek. Vegyenek jegyet maguknak, másoknak. Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, ajándékba mindenkinek. Ha tetszett, hozzák el ismerőseiket, barátaikat, vigyék hírét színházunknak, produkcióinknak.

2. Ha tehetik, váltsanak támogatói jegyet. 10 és 20 ezer forintos támogatói jegyek állnak rendelkezésre, tetszés szerint bármely még meglévő helyre, amíg a készlet tart. Online is kiválasztható, jegypénztárunkban személyesen is vásárolható. Támogatói jegy vásárlásával segít az előadások fennmaradásában, fogyókelléktől az izzóig, takarítástól a jegynyomtatásig.

3. Ha tehetik, küldjenek közvetlen támogatást a 16200106-11575241 számlaszámra. A kedvezményezett neve: THEA Art Nonprofit Kft., a közleményben, kérjük, tüntessék fel: Átrium támogatás. Amennyiben egy-egy produkció játszását szeretnék jelentősebb összeggel támogatni, kérjük, írjanak a tamogatas@atrium.hucímre, felvesszük a kapcsolatot.

4. Hamarosan létrejön az Átrium Baráti Kör, amelynek tagjai elsőbbséggel vásárolhatnak jegyet előadásainkra, és hamarosan az Átriumboltban a színházhoz kapcsolódó tárgyakat is vehetnek, így is segítenek a fennmaradásunkban. Ezekkel kapcsolatban hamarosan részletekkel jelentkezünk.

És még természetesen sok aprósággal segíthetnek. Terjesszék műsorunkat, szórólapjainkat, mondják el véleményüket munkatársaiknak, szomszédaiknak, segítsenek szélesíteni közönségbázisunkat. Osszák meg posztjainkat, jöjjenek hozzánk minél többször. Segítségüket, bizalmukat igyekszünk megszolgálni.

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy mindezt csak az átmeneti, bizonytalan időre kérjük nézőinktől. Tudjuk, hogy sokan így is erejükön felül támogatják a kultúrát, és nem szeretnénk hosszútávon elvárni, hogy miközben adójukat a kulturális közfeladatok ellátására (is) beszedi az állam, még bennünket is külön kelljen finanszírozni, a színházjegy valódi árán felül, egy teljesen egyenlőtlen versenyben. Amennyiben a kormányzat megnyugtató megoldást talál a finanszírozásra, nem kérünk azon felül Önöktől. Amennyiben a kormányzat ellehetetleníti a működést a finanszírozási keret csökkentésével vagy megvonásával, kénytelenek leszünk bezárni, mert olyan kompromisszumot, amely ezzel a művészi szabadságot is végérvényesen bezárja, bizonyosan nem kötünk, még egy ilyen intézményt teljesen felesleges közpénzből éltetni.

(Forrás: Átrium)

Kapcsolódó cikkek

A Veres 1 Színház is megkongatta a vészharangot a tao megszűnése miatt
Tao nélkül nem megy
A Rózsavölgyi Szalon kénytelen volt lemondani tervezett bemutatóját
Máté Gábor: „A tao megszüntetése a Kamra bezárását is jelentheti”

süti beállítások módosítása