Eperjes Károly lesz Néri Fülöp a Magyar Színházban

A Legyetek jók, ha tudtok! című zenés játékot Nagy Viktor állítja színpadra.

Néri Szent Fülöp 1515-ben született Firenzében, családja üzletembernek szánta, ám ő Rómába ment, ahol a szegényeket és betegeket segítette, aztán 36 éves korában pappá szentelték. Rendkívül népszerű volt. A körülötte élők szerették a vidámságát, humorát és vélhetően megjátszott habókosságát, amivel elérte, hogy azok, akiknek egyre inkább szálka volt a szemében, ne tudják kikezdeni.

untitled_27_of_46.JPG      Eperjes Károly az olvasópróbán (fotó: Juhász Éva / Magyar Színház)

Fülöp atya abban az időben, a XVI. században, hitt a koedukációban és a toleranciában, valóságos megbotránkozást keltett azzal, hogy együtt nevelte különböző nemű híveit. A társadalom perifériáján élő utcagyerekek, bűnözők, prostituáltak menedéket találtak vallásgyakorló csoportjában, és számukra is kiszolgáltatta a szentségeket.

Néri Fülöp a színdarab idején még nem szent, de már bohóc, igazi komédiás, aki a híveinek játszik olyan színházat, amelyben mélyen hisz. Néri Fülöp nagyformátumú komédiás és melegszívű tanító, az ő szerepében Eperjes Károly lesz látható. Partnerei többek között Pavletits Béla, Telekes Péter, Gregor Bernadett, Végh Péter és Nemes Wanda.

Az előadást 2019. január 11-én mutatják be.

(Forrás: Magyar Színház)

süti beállítások módosítása