Egri Márta: „Én elfajzott görög drámának nevezném az előadásunkat”

„Nem olyan nagy a váltás kőszínház és függetlenek között, legalábbis számomra” - interjú a Gólem Színház Kiválasztottak előadása kapcsán.

Egri Márta a tatabányai Jászai Mari Színház társulatának tagja, Jászai Mari- és Aase-díjas színésznő. A Gólem Színház szeptemberben bemutatott Kiválasztottak című előadása kapcsán készült vele egy villáminterjút.

marta_egri_ok.jpgEgri Márta a Kiválasztottak előadásában (fotók: Gordon Eszter)

Hogy történt a megkeresés, hogy játssz a Kiválasztottakban?

Borgula András keresett meg nyáron, miközben egy balesetből rehabilitálódtam a nagyobbik lányomnál, aki gyógymasszőr. András elmondta, kik írják és miről fog szólni a Kiválasztottak. Nagyon megtetszett az alapötlet. Annál is inkább örültem András megkeresésének, mert láttam a Halpern és Johnson (Székhelyi József és Trokán Péter főszereplésével rendezte Borgula András – a szerk.) című előadást, amit nagyon jónak tartottam. A Klubrádióban hallott műsorai alapján Andrást igazán európai gondolkodású embernek képzeltem, és kiderült, hogy ez így is van. Tulajdonképpen, amikor felkeresett Dunabogdányban, nyitott kapukat döngetett.

A tatabányai Jászai Mari Színház tagja vagy. De játszol az Orlai Produkciós Iroda Élet.történetek.hu: A nővérek – Levél Apámhoz! című darabban is a húgoddal, Egri Katival. Milyen neked a függetlenekkel dolgozni?

Nagyon jó, mert szeretek fiatalokkal dolgozni. Ha egy jó szerepet, izgalmas feladatot ajánlanak, akkor boldogan vállalom. Nem ez volt az első munkám a függetleneknél, hiszen dolgoztam például a Merénylet – De Sade úr betanításában című előadásban Gergye Krisztiánnal. Szeretem ezt a közeget, nem olyan nagy a váltás kőszínház és függetlenek között, legalábbis számomra. Kicsit úgy érzem ilyenkor magam, mint amikor főiskolás voltam, és csináltuk a helyzetgyakorlatokat, vizsgaelőadásokat.  

kivalasztottak_1.jpgKiválasztottak

A Kiválasztottak műfaja politikai kabaré? A rendező egy helyütt azt nyilatkozta, hogy görög drámát szeretett volna csinálni.

Kabaré vagy szatíra. Abban különbözik az előadásunk a kabarétól, hogy a kabaréban szkeccsszerű jelenetek követik egymást, míg itt mégis csak kirajzolódik egy család története, van valami színdarab sejtése a háttérben. Andráshoz kapcsolódva én elfajzott görög drámának nevezném az előadásunkat.

Mi az üzenete szerinted a darabnak?  

Együtt kellene. Hogy mondjam ezt szebben? Egymás mellett kellene tudnunk élni gyűlölködés nélkül. Ne legyenek megkülönböztetések! Emberekről beszélünk, nem vallási hovatartozásról vagy kisebbségről vagy különféle népcsoportokról.

Komolyan mondom, erről az egészről még beszélni is egyre fárasztóbb. Nem elég, hogy az ember hallja a híreket, például a TAO támogatással kapcsolatban. Azt tanultam, hogy a színész ne politizáljon. De ez most már megkerülhetetlen. Ugyanis nem tudunk együtt gondolkodni, dolgozni, ha nem beszélünk a mai helyzetről. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy szakmailag nézzem a színházat és magamat is benne, de ez egyre nehezebben megy.  

_e_l6023.jpgEgri Márta és Katona László az előadásban

A Kiválasztottak legközelebb december 8-án lesz a Jurányiban. Miben lehet még téged látni az évadban?

Játszom A mi osztályunk című előadásban a Jászai Mari Színházban, illetve havonta egyszer visszük ezt a Szkéné Színházba, valamint az Élet.történetek.hu-ban a Spinoza Színházban láthatnak. Benne leszek Tatabányán az évad utolsó bemutatójában A kutya különös esete az éjszakában című darabban is.     

Az interjút Bordás Katinka készítette.

A Kiválasztottak legközelebb december 8-án este 7 órától, valamint január 5 –n délután 5 órai és este fél 8 órai kezdéssel látható a Jurányiban.

(Forrás: Jurányi Ház)

süti beállítások módosítása