„Elgondolkodtat, miközben nem terrorizálja az elmét”

Jean-Marie Chevret: Amazonok – Három év múlva című darabját mutatja be a Rózsavölgyi Szalon Náray Erika, Györgyi Anna és Auksz Éva főszereplésével.

Az Amazonok című darabnak – amelyet éppen három éve mutatott be a Rózsavölgyi Szalon – megszületett a folytatása. S miként a cím is felfedi, kiderül, mi történt a három párizsi nővel és lakótársaikkal három évvel később. Ők hárman: Martine (Náray Erika), Annie (Györgyi Anna) és Micky (Auksz Éva). Persze megvannak a „régi” fiúk is, Guillaume (Ozsgyányi Mihály), Loïc (Héricz Patrik), és új szereplőként csatlakozik a csapathoz Pablo (Sztarenki Pál). A rendező pedig most is Szarka János. Nem kell ahhoz az „első részt” látni, hogy a „második” is világos legyen, hiszen önálló színdarab mindkettő. 

cover_amazonok3_feliratnelkul2100x1400.jpgAuksz Éva, Náray Erika és Györgyi Anna az előadás imázsképén (fotók: Gordon Eszter)

Jean-Marie Chevret egyébként nagyon színházi ember: játszott is, rendezett is. Az Amazonok ősbemutatója 2003-ban volt Párizsban; a produkció több mint 750 előadást élt meg. A hatalmas siker ösztönözte a szerzőt: Chevret 2007-ben megírta a darab folytatását.

Ha jó a vígjáték, persze hogy vannak mélységei. De fordítsuk meg a dolgot: komoly dráma is csupán akkor tud jól működni, ha ellenpontok, akár humoros helyzetek erősítik a drámai pillanatokat. Az Amazonokat történetesen csak azért nevezzük vígjátéknak, mert arányaiban valóban több benne a vígjátéki helyzet. De nem egy bohózat, nem akarjuk, hogy a nézők minden percben vastagon hahotázzanak. Egyetlen vígjátékot sem lehet úgy végigvinni, hogy folyamatosan a nevetésre játszunk, nemcsak fárasztó tud lenni ez, ám unalmas a színésznek és a közönségnek is. Az ilyen „játékmód” pusztán villámtréfák sora lenne” – mondta Náray Erika egy interjúban a darab „komédiaszintjéről”.

Mindhárman rendkívül büszkék a függetlenségükre, miközben tartozni is szeretnének valakihez. Illetve vágynak a szeretetre, mert mégiscsak az adja a legnagyobb biztonságot egy kapcsolatban” – fogalmaz Györgyi Anna, hozzátéve – „De hogyan lehet társat találni a szuverenitás feladása nélkül? Erről is szól a darab. Meg talán arról is: a férfiakban van egy tétovaság annak kapcsán, jelenleg milyen elvárásoknak kellene megfelelniük. A nők viszont valahogy mindig megoldják a kínos vagy kritikus helyzeteket is, amelyekbe belelavírozzák magukat”.

_e_l9254.JPGAz előadás olvasópróbája

Elgondolkodtat, miközben nem terrorizálja az elmét” – véli a darabról a harmadik „amazon”, Auksz Éva.

Az előadást december 13-én, este fél 8-tól mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban, majd ezt követően december 14-én, 18-án és 29-én látható ugyanott, hasonló kezdéssel, december 31-én pedig délután 3 órától.

(Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Kapcsolódó cikkek

Modern nők a kapcsolatok hálójában - Interjú Náray Erikával az Amazonokról 

süti beállítások módosítása