Jóembert keresnek Miskolcon

Bertolt Brecht zenés példázatát Láng Annamária főszereplésével és Béres Attila rendezésében mutatták be a Miskolci Nemzeti Színházban.

A Jóembert keresünk tanmese jóságról, erkölcsről, szerelemről, barátságról, ami a kételkedőket megerősíti, az erőseket pedig igazzá teszi. Sen Te, az utcalány az egyetlen ember Szecsuánban, aki szállást ad három főistennek. Az istenek cserébe megajándékozzák a lányt, csakhogy egy ilyen világban még az ajándékkal is nehéz mit kezdeni. Kegyetlenné kell válni, hogy maradjon belőle valami.

edv_7304.jpgLáng Annamária és Harsányi Attila az előadásban (fotók: Éder Vera)

A tavalyi A kaukázusi krétakör után újabb Brecht darabot mutat be a miskolci teátrum, ezúttal Béres Attila rendezésében. „Brecht a Jóembert keresünkben elég profánul és szemtelenül, azt a kérdést teszi fel rögtön a darab elején, hogy „hogyan legyünk jók, amikor minden olyan drága?” – Sen Te kérdi ezt, az utcalány, az istenektől, akik arra kérik, hogy legyen jó. De ahol nincs munka, vagy a fizetésből nem lehet megélni, ott hogyan tartsunk be minden parancsolatot?” – mondja a rendező az előadás központi problémájával kapcsolatban.

Brecht nem ítélkezik, legalább is nem azok fölött, akik egymás torkának ugranak a kenyérért. Mindennek megmutatja a színét és a visszáját is, azért olyan bonyolult az erkölcsi dilemma, amit felvet. Ebben a világban, amit nehéz távolinak látnunk, bár a történet Szecsuánban játszódik, a becsület, a szolidaritás, a felebaráti szeretet önsorsrontás, és a túlélésért való küzdelem a legfőbb feladat. Nem gondolom, hogy a mai világ sokkal rosszabb lenne, mint eddig bármikor. De az biztosan igaz, hogy az ilyen típusú történeteket időről-időre elő kell venni, hogy ha már nem tudunk jobbak lenni egymáshoz, legalább ne tegyünk úgy, mintha ez rendben lenne” – figyelmeztet minket Béres Attila.

Sen Te és Sui Ta szerepében Láng Annamáriát láthatja a közönség, aki A kaukázusi krétakör főszerepében már bemutatkozott Miskolcon. „Minden emberben megvan az igény arra, hogy jó legyen, de alapvető igényünk az is, hogy boldogulni tudjunk. Ehhez pedig másféle személyiségre van szükség. Sen Te így teremti meg Sui Tát, ezt a teljesen kettéhasadt személyt pedig egészen különleges kihívás számomra megformálni. Hitelesnek kell lennie annak a naivitásnak és tisztaságnak, amivel Sen Te él a világban, de annak a sötétségnek és gonoszságnak is, ami Sui Tát jellemzi. Úgy kell megformálnom mindkét oldalt, hogy igazolható emberi tetteket, viselkedést lásson a néző, és ne valami eltúlzott sztereotípiát” – magyarázza szerepe kapcsán a színésznő.

edv_7133.jpg

Hogyan lehet érvényesülni úgy a világban, hogy közben ember maradjon az ember? Amikor feltesszük magunknak ezt a kérdést, rájövünk arra is, hogy ebben nincs segítség. Magányosan állunk a világban a kérdéseinkkel. A Szecsuánba érkező három főisten is látszólag segíteni akar, de ők is ugyanolyan elmagányosodott, földre vetett lények, mint bármelyik ember. Ezzel a magánnyal is foglalkozik ez az előadás” – teszi hozzá Láng Annamária.

A miskolci előadásban a színésznő főbb partnerei: Harsányi Attila, Varga Zoltán, Szirbik Bernadett, Bodoky Márk és Papp Endre. A díszlet Czigler Balázs, a jelmezek Pilinyi Márta tervei alapján készültek, dramaturgként Ari-Nagy Barbara, zenei vezetőként Rákay András, koreográfusként pedig Kozma Attila működött közre.

A Jóembert keresünk legközelebb december 14-én, 18-án és 19-én, valamint 2019. január 3-án és 5-én látható a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Minden alkalommal este 7 órai kezdettel.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása