Soltész Bözse nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat

Az elismerést Kubik Anna ás Papp Zoltán színművészek adják át a Bajor Gizi Színészmúzeumban, december 17-én.

A színésznő a pályatársakból álló kuratórium által odaítélt díjat – Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását – rendkívül magas színvonalú, tragédiában, komédiában, zenés színházi művekben, a klasszikus és az alternatív színház világában egyaránt, televíziós produkciókban és filmekben is sodró erejű, a szerepek mélyrétegeit feltáró öntörvényű, ihletett alakításaiért, elhivatott, emberi fedezettel megalapozott művészi munkájának elismeréseként veheti át.

solteszbozse2-768x1152.jpg                              Soltész Bözse (fotók forrása: Ivánka Csaba Alapítvány)

Soltész Erzsébet 1996-ban végzett a Nemzeti Színiakadémián  Bodolay Géza és Peremartoni Krisztina osztályában. A fiatal művésznőt a Nemzeti Színház szerződtette, s hamarosan a társulat egyik legizgalmasabb, karizmatikus alakításokban gazdag fiatal művésze lett. 2000-től, a színház nevének megváltoztatása óta a Pesti Magyar Színház tagja.

Vendégművészként játszott többek között a Budaőrsi Játékszín, a Siklósi Várszínház, a Diósgyőri Várjátékok, a Szentendrei Teátrum, a Bárka Színház, a Szkéné Színház, a Játékszín, a Vörösmarty Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis előadásaiban, s 2001. évi megalakulása óta rendszeres közreműködő művésze volt a Maladype Színház produkcióinak.

 „Bözse nem vacakolós fajta, hanem olyan, akiből egy összegben buggyan ki a szerep az odabenti homályosnak tűnő rendből. Nem analizál, nem önboncol, nem köldöknéz, nem agyal, hanem csukafejessel magába veti magát. Szubrett és tragika, habcsók és vérgőz. Ha akarja, kiscsoportos óvodás, ha mást akar, száznyolcvan centis topmodell, kihívón vágyakat gerjesztő idomokkal. Amit tud, nem tanítható, nem elleshető. Csak van, ahogyan voltak már, akikben megvolt. Alighanem Kiss Manyi és Giulietta Masina felhőkön túli találkozásából születhetett a színpadra…”- írta róla Sándor Erzsi  Masina című írásában.

ivanka_csaba_dij_13694.jpg                           Ivánka Csaba és a díj másolata 

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés.

(Forrás: Ivánka Csaba Alapítvány)

süti beállítások módosítása