„Nem baj, ha éhen halok is, csak megtapsoljanak”

Benedekffy Katalin színész, operaénekes elmesélte, hogyan jutott el egy ágybérletből végül a világ számos neves színházába fellépőként.

A friss Csongrád-megyei Prima díjas előadóművész azt mondja, több mélypont után a sikert – a hit és a bizonyítási vágy mellett – számára éppen az elengedés hozta el.

baj04.jpegYanis Benabdallah és Benedekffy Katalin a szegedi Szerelmi bájital előadásában (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Magyarországon sokak számára a beskatulyázhatatlan kategóriát erősítem, hiszen nem tudják eldönteni, hogy színész, népdalénekes, operaénekes, nótaénekes vagy épp operetténekes pályán mozgok-e” – meséli a székelyföldi születésű Benedekffy Katalin, aki budapesti színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színház színpadán bizonyított. Játszott főszerepeket Győr, Szolnok, Debrecen, de a budapesti Thália színház, és a Budapesti Operettszínház deszkáin is. Színművészként a klasszikus ének és a tanulási vágy csábításának engedve a legnagyobb mesterektől tanult (Tokody Ilona, Laki Krisztina, Cheryl Studer, Bill Girald, Dorothea Schwarz), jelenleg Hamari Júlia mélyíti tudását.

A székelyföldi Nagygalambfalván született koloratúrszoprán énekesnő azt meséli, játszótér helyet a színpadon nőtt fel, ahová háromévesen állt fel először. „Már akkor is tudtam, hogy énekesnő, vagy színésznő szeretnék lenni. Azt mondtam anyukámnak egyszer, hogy én akkora nagy közönségnek szeretnék énekelni, hogy alig lássam a végét. Mire ő csak annyit válaszolt: Jaj fiam, a művészek éhen halnak.. De nekem erre is volt kész válaszom: Nem baj, ha éhen halok is, csak megtapsoljanak.” 

46782266_2198081080463515_7674555114215964672_n.jpgEz a fajta céltudatosság egy jó adag kíváncsisággal és elvágyódással párosítva Katalint végigkísérte a későbbi pályafutásán is. A Ceaușescu-rezsim túl sok kitörési pontot nem tartogatott, igaz, abból sikerült a maximumot kihoznia. Rengeteg országos, és nemzetközi szavalóversenyt nyert, a Ki, mit tud?-on középdöntős volt. Bár évekig az orvosira készült (biológia-kémia szakon tanult), mindennél jobban vonzotta a színház, az irodalom, legfőképp pedig az ének. Katalin – aki egyébként Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő unokahúga – azt mondja, az ének nála belső késztetés volt a lelke mélyéről, ami mára valóságos életformává nőtte ki magát.

                   (A Csongrád megyei Prima Díj átvétele után)

Miután egy hajszál híján nem vették fel a marosvásárhelyi főiskolára, Temesváron a Csíki Gergely Színházban segédszínészként szerződött le, ahonnan végül Budapestre került egy darab hátizsákkal. „Egy ágyat béreltem egy idős nénivel és két pincsi kutyával egy szobában. Senkit sem ismertem itt, de már akkor is azt vallottam, ha elég nagy a hitünk, mindent meg tudunk valósítani.” A küzdelmes start (szórólapozás, mosogatás, kérdőívezés és takarítás) után, Vass Zoltán Iván színitanodájába ment el. „Bekopogtam és munkát kértem tőle, mondván, hogy éhen halok. Ő tett be kabarékba és különböző darabokba.” Innentől felgyorsultak a dolgok, nem sokkal később felvételt nyert a Nemzeti Színház Színiakadémiájára, miután elvégezte, leszerződött Debrecenbe, majd felkerült Budapestre az Operettszínházba, ahonnan primadonnaként ment Zalaegerszegre.

Katalin közben a bölcsészkart is elvégezte, aktívan képezte magát a klasszikus ének terén is, és egymást érték a fellépések. „Bejártam egész Európát. Aztán jött az Egyesült Államok, Izrael, Moszkva és Kanada. Rengeteg volt a külföldi kurzus, koncert, kinyílt a világ: népdalok, prózai szerepek, musicalek és az operett. Az akkori párom nagyon sokat segített, de miközben eszméletlen sok buktatóban, kudarcban is volt részem. Néhányan mégis azt mondták, csak megszületnem volt nehéz…

Katalin azt vallja, határon túliként őt a kudarcok mindig arra sarkallták, hogy mindig többet és többet tegyen le az asztalra. „Úgy éreztem, nem elég jónak lennem, nekem a legjobbnak kell lennem.” A kemény tempó sokoldalú tehetséggel, szakmai kreativitással is párosul a színművész esetében. Öt éven keresztül Szín-Varázs néven működtetett tanodát, Sára Sándor pedig filmes szakra is szerette volna felvenni, miután megnézte Katalin Hunc-utazás néven készített filmes diplomamunkáját, amelyet a Duna TV főműsoridőben vetített. 2016-őszén Egy csipetnyi Erdély néven közösség kovácsoló műhelyt indított, ahol legendákat, balladákat tanított családoknak, szülőfaluja gyerekeinek zenei képzését pedig anyagilag és tábori képzéssel is támogatja.

kata.jpgA november 24-én, Szegeden magyar zeneművészet kategóriában a Csongrád megyei Prima-díjjal kitűntetett Katalin azt mondja, ez az időszak számára nem csak a húszéves jubilálás, hanem a révbe érés ideje is. „A Prima-díjat abban a pillanatban kaptam, amikor eljutottam arra a pontra, hogy nem foglalkoztam azzal, ki, hova sorol. Sok mindent elengedtem magamban, én onnantól kezdve talál meg rengeteg dolog. Ahogyan ez az elismerés, úgy új lehetőségek, és a szerelem is.” – meséli az énekesnő, aki úgy érzi, végre párkapcsolati téren is „otthon van”.

(fotó: Fenyvesi Péter)

A párom felesége öt évvel ezelőtt hunyt el gyerekszülésben, és sajnos ott maradt utána egy nagycsalád. Érdekes, hogy korábban a mélypontjaim alkalmával – amikor úgy tűnt nem jön a siker, nem ismerik el a munkámat – mindig azt mondtam, hogy legalább szültem volna öt gyereket! És láss csodát, pont egy ötgyerekes családot kaptam általuk, egy csodálatos férfival kiegészülve, akivel azt érzem, hogy egy fele megy a hajónk. Lelkületileg, és emberileg is. Azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy révbe érés.” 

Vannak még persze szerepálmai bőven, főleg operaénekesként. „Minden, amit még kapok a jó Istentől, azt teljes mértékben ajándékként fogom fel.” Jövőre a szegedi Szimfonikusokkal sok közös munka elé néznek, de lesznek újévi nagy koncertjei is. „Februárban Traviátát éneklek, a Neddát a Bajazzókban, ezenkívül németül fogom a Víg özvegyet énekelni, de több külföldi meghallgatásom is van. Most valahogy az opera és operett főszerepek találnak meg, én pedig ennek szívből örülök.” – teszi hozzá a színművész- operaénekes, aki bár Magyarországon teremtett egzisztenciát, a mai napig szülőhazáját érzi otthonának, ott töltekezik a Fogarasi havasban, a Madarasi-Hargitán, Csíksomlyón a kirándulásokból. „Azt szoktam mondani, Székelyföld nekem gyökeret adott, Magyarország pedig kenyeret és munkát.”

(Forrás: Just Creative)

süti beállítások módosítása