Hobó: „Térdig gázolunk a szarban”

Földes László sehová nem tartozik, ezért mindkét fél számára gyanús. Nemrég mutatta be legújabb zenés előadását a Nemzeti Színházban. A HVG interjúja.

Földes László, Hobó dalszövegeit koldusok éppúgy idézik, mint Orbán Viktor. Hé, Magyar Joe! címmel új darabbal és az ahhoz kapcsolódó új albummal jelentkezett.

hobo_int_eorifoto-2894.jpgFöldes László Hobó (fotó: Eöri Szabó Szabó Zsolt)

Azzal együtt, hogy szerinte a rocknak a szórakoztatás az elsőrendű feladata, az ő szövegei gyakran társadalomkritikus hangokat is megütnek. „Én azt sem tudom, hogy kerültem ebbe a „szakmába”, mivel amatőr vagyok a mai napig. Saját szórakoztatásomra kezdtem el zenélni, ma is ez a helyzet. Nem is vagyok elég jó. De nem azért csinálom ezt, hogy kritizáljam a társadalmat, hanem azért, mert ilyen vagyok, mert ez magától jön, függetlenül attól, hogy nem ez a cél” – vallja az interjúban 73 éves zenész.

Úgy látja, hogy a Nemzeti Színház, ahol immár hatodik éve szerepel zenei és irodalmi estekkel, „szédületesen feljött és nagyon mély értékeket közvetít”: „Nemrég meghívtam egy zsidó barátomat az Ady-estre, ami már három éve megy. Előtte megkérdezte, hogy miért játszom a fasiszta Vidnyánszky színházában. Meg van hülyülve? Én egy fasiszta színházban? Eljött, megnézte az előadást, tetszett neki. Szerepel benne A bélyeges sereg című vers is, ami a zsidókról szól. Megkérdezte, nem félek-e? Hát, mitől félnék?”

A Hé, Magyar Joe! előadásban szereplő Új Magyarország című dalban azt látja a főhős, hogy itt egymást gyalázzák álnéven ismeretlenek, a gyerekek nyugatra mennek, hízik a nomenklatúra. Vajon ezt Hobó maga is így látja? – kérdezi őt a riporter. „Látja, megint visszatért a média mániájához, hogy mondjak valamit az éppen uralkodó jobboldalról, holott az előző, bal sem volt különb. (…) Már többször megpróbáltam reagálni arra, amiben élünk, legutoljára a Circus Hungaricusban, vagy az Ady-estemben. Ha máskor megtettem, most miért ne tenném? Csináljak úgy, mint ha a ma fenékig tejföl lenne?” – reagál a kérdésre Hobó.

d_kos20181114032.jpgRácz Attila és Hobó a Hé, Magyar Joe! előadásban (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Földes László mindig is szemben állt regnáló rendszerrel, és ez az alapállása most sem változott. „Ma sem érzem, hogy ez a Magyarország az enyém lenne, nem tudom elfogadni a meggyökerezésben levő gyűlölködést. A dolog lelkileg és morálisan jobb volt a Kádár-rendszer alatt, mert akkor legalább összetartottunk, kigúnyoltuk a bunkók gőgjét. Szeretnék írni és énekelni valamit arról, hogy mégis miért is maradtam itt, ebben a rohamosan romló világban. Szeretném megmutatni azokat az embereket, műveket, helyeket, eseményeket, amik nekem a hazámat jelentették és jelentik ma is. Sokszor mondtam már, ez az én hazám, de nem az én országom” – vallja.

A fiatalok közül minden második el akar menni. Ez tragikus. És még az is jobb nekik, hogy nyugaton ők csak fehér migránsnak számítanak. Nem azért mennek el, mert nem szeretik József Attilát, vagy nem azért mennek oda, mert ott játszik a Rolling Stones vagy ott Shakespeare-t játszanak eredetiben. Hanem azért, mert itt valami baj van. Hogy törvényt hoznak a hajléktalanok ellen, hogy kórházak helyett stadionok épülnek. Miközben kifut a Vidi meg a Fradi a pályára, és az egyikben van két magyar a másikban meg három” – fűzi hozzá.

Térdig gázolunk a szarban. Én sehova nem tartozom. Ezek azért gyűlölnek, mert azt hiszik, azokhoz tartozom, azért nem megyek közéjük. Azok meg viszont. Mindenféle harc folyik. Nem tudom, éppen ki van soron, lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van? Semmi. Nem is értem, hogy valakit a világnézete miért zár ki egy művészeti közösség, ahol mondjuk, rajzolni kell, vagy énekelni, előadni? Miért baj az, ha valaki nemzeti érzelmű, a másik meg liberális? Én nemzeti liberális vagyok, mert engem nem zavar, ha másnak más a világnézete”.

hobo_int_eorifoto-3018.jpgFotó: Eöri Szabó Zsolt

A nem jobboldali sajtótól jócskán kapott korábban kritikát, amiért Deák Bill Gyulával felléptek Tusványoson. „Beszóltak, hogy felléptem Deák Bill-lel Tusványoson, és ezzel Orbán szekerét tolom. Tízezer ember tombolt a koncerten és egyetlen politikussal sem találkoztam. Miért gondolja bárki, hogy Orbán vagy korábban Gyurcsány miatt jönnek oda? 1990 óta járok Erdélybe fellépni” – reagált erre Hobó, hozzátéve: „Nemrég egy vidéki művelődési házban koncert után gratulált az igazgató és kérdezés nélkül elmondta, hogy amíg ő itt van, addig Koncz Zsuzsa be nem teszi a lábát oda. Megkérdeztem tőle: „Már egy táncdalénekesnőtől is beszartok?”

Az eredeti interjúból, amit Balla István készített, az is kiderül, hogyan lett a Hé, Joe! hőséből Magyar József a nemrég elkészült előadásban, milyen taktikával élte az eddigi 50 évét a pályán, és az eddig megjelent albumai közül melyikeket emelné ki az eddigi életművéből.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Hobó: „Deák Bill Gyulától és tőlem még elfogadják a bluest”

süti beállítások módosítása