Új opera CD-vel és új művekkel köszöntötte az Operaház az Újévet

A Magyar Állami Operaház Útravaló 2019 címmel megjelent CD lemezével üdvözölte az év első fővárosi kisbabáját.

A Magyar Állami Operaház immár hetedik alkalommal állít össze Útravaló címmel zenei kiadványt, amelyet az év folyamán minden magyar újszülötthöz el kíván juttatni, hogy ezzel is elősegítse a gyermekek zenei műveltségének megalapozását.

diotoro100_2_foto_berecz_valter.jpgDiótörő (fotó: Berecz Valter)

Az albumon szerepel Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók Öt magyar népdal énekehangra és zenekarra című műve, Weiner Conertino zongorára és zenekarra című darabja, Dohányi Szimfonikus percek című opusza és Kodály Galántai táncok című alkotása. A felvételen a Magyar Állami Operaház Zenekarát Medveczky Ádám vezényelte. közreműködött Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, aki négygyermekes családanyaként az idei lemez beköszöntőjét is írta, valamint Zsoldos Bálint zongoraművész.

Új művekkel is köszöntötték az Újévet az Erkel Színházban a különböző művészeit ágak az Opera hagyományos január 1-jei hangversenyén. Gyöngyösi Levente zeneszerző az alkalomra írott Órák nyitányát Marosi Miklós építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökének és az Opera 2019-ben elkészülő új logisztikai bázisa, az Eiffel Műhelyház tervezőjének újévi üdvözlete követte. Az esten videóvetítésen látható volt Sarkissova Karina különleges operaházi helyszínre készített koreográfiája, amelyet Puccini zenéje inspirált, valamint Csémy Balázs színművész előadásában Kiss Judit Ágnes Rejtett szárnyak című verse, amit Lelkes A. Gergely festőművész Időkép (Kronosz-Kairosz) című új alkotása ihletett.

utravalo_2019_cd.jpg                Útravaló 2019

Az ünnepi gálaest a szokásoknak megfelelően Beethoven 9. szimfóniájának előadásával zárult, amelynek szólistái Rőser Orsolya Hajnalka, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István volt. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát a jeles alkalomból Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója vezényelte (karigazgató: Csiki Gábor).

Előző nap pedig A diótörő 2018. december 31-ei előadásán láthatta a közönség 100. alkalommal Wayne Eagling és Solymosi Tamás 2015. november 28-án bemutatott új koreográfiáját. Az Operaházban majd az Erkel Színházban eddig 2-2 évadon át telt házak előtt futó mesebalett eddig csaknem 160 ezer látogatót vonzott.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

süti beállítások módosítása