Maszkos játékot mutatnak be Sopronban az emberi gyarlóságról

Arisztophanész Plutosz című komédiáját A Gazdagság címmel Béres László állítja színpadra a soproni Petőfi Színházban.

„Arisztophanész vígjátéka mulatságos helyzetekben tárja elénk az emberi természet és a pénz különös viszonyát, amely örök mozgatórugója a világnak. Szinte úgy tűnik, hogy a pénz istenének története a máról közvetít tapasztalatokat és hozzánk szól, friss, sziporkázó hangon” – olvasható az előadás felvezető szövegében.

_mg_4015-copy_62rq.jpgFotók: Soproni Petőfi Színház

A balkáni hangulatot idéző dalok és a prózai részek, valamint a maszkos játékok, azoknak humora egyaránt másfajta típusú mozgásvilágot, síkot hordoz magában, s ezt próbáltuk vegyíteni az előadásban” – mondta Dávid Péter, az előadás koreográfusa.

Szélyes Ferenc két istent alakít az előadásban. „Plutosz a gazdagság Istene, Penia a szegénység Istennője. Az egyik férfi, a másik nő. Mindkettőt én játszom. Két ragyogó karakterszerep, érdemes sokat foglalkozni velük. A két Isten lejön az égből az emberek közé, de rövidesen csalódottan menekül vissza. Az egyiket elkergetik, a másik kiábrándultan távozik, mondván: De embereket mégsem látok, és ha itt ember lennék, ismét oly sötét lesz minden, mint az éjszaka” – nyilatkozta szerepeiről.

_mg_4032-copy_gzlp.jpgSimon Andrea, Szélyes Ferenc színészek és Ledenyák Andrea jelmeztervező az olvasópróbán

Az előadásban színpadra lép Szélyes Ferenc, Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Papp Attila, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Molnár Anikó, Major Zsolt, Simon Andrea, Horváth Dávid és Kiss Noró. A jelmeztervező Ledenyák Andrea, a díszlettervező Katona Imre, aki a darabot mai színpadra írta, a koreográfus Dávid Péter. Mikó F. László képzőművész 24 maszkot készített a produkcióhoz. A műhöz Papp Gyula zeneszerző írt 17 dalt.

A Gazdagságot január 19-én mutatják be Sopronban.

(Forrás: Soproni Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása