Ismét csúcsra járnak a budapesti Katona próbatermei

Máté Gábor Rozsdatemető 2.0-át, Székely Kriszta Platonovot rendez a Petőfi Sándor utcai színházban. A próbák elkezdődtek.

Ahogy korábban három előadás próbái zajlottak párhuzamosan, most két új bemutató előkészületei kezdődtek el.

rozsdatemeto_olvproba_190107_raczgabi_kismeret_d5a8357.jpgMáté Gábor a Rozsdatemető 2.0 olvasópróbáján (fotó: Rácz Gabi)

Rozsdatemető 2.0 / r. Máté Gábor / bemutató: március 9.

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, '56... és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik... A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.

Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre művét, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből", a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

                 Rácz Gabi fotói az olvasópróbáról a képre kattintva tekinthetőek meg!

A főbb szerepekben Bezerédi Zoltánt, Vizi Dávidot, Szirtes Ágit, Péter Katát és Rujder Vivient láthatjuk majd.

Platonov / r: Székely Kriszta / bemutató: március 8.

A Platonov Csehov első színpadi műve. Tizenhét évesen írta. A szereplők viszonyrendszerében könnyen felismerhetjük a későbbi drámák meghatározó helyzeteit. Az Anna Petrovnánál összegyűlt társaság tagjai „idejük nagy részét evéssel, ivással, nők vagy férfiak utáni hajkurászással és ostoba fecsegéssel töltik” – miközben kétségbeesett igyekezettel próbálnak úrrá lenni saját életükön. A terjedelmes anyagból minden előadásnak létre kell hoznia a maga Platonovját.

                     Székely Kriszta (balra) az olvasópróbán / Horváth Judit fotói a képre kattintva tekinthetőek meg!

Az előadás főbb szerepeiben Ónodi Eszter, Fekete Ernő, Jordán Adél, Bán János és Kocsis Gergely látható. A szöveget Radnai Annamária fordította.

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása