Operakülönlegességek a Szegedi Nemzeti Színházban

Ősbemutatóként állítják színpadra Szegeden Szép Ernő Május című színművének opera feldolgozását.

Ugyanezen az esten láthatja a közönség a teátrumban először színpadra állított Bolondokháza című vígoperát is. Mindkét egyfelvonásost Toronykőy Attila rendezi.

bolondokhaza_2.jpgBolondokháza (fotók forrása: Szegedi Nemzeti Színház)

Kiemelten fontos feladatnak tartom azt, hogy új kortárs műveket hozzunk létre magyar szerzők műveiből” – mondta Barnák László főigazgató.

Szép Ernő: Május

A Városliget esti forgatagában – a mutatványosoktól és a portékájukat fennhangon kínáló árusoktól kicsit távolabb – egy szerelmespár turbékolását egy idős férfi zavarja meg. „Nézzétek, fiaim. Én itt fel akarom akasztani magamat. Ma olyan szép csendes tavaszi este van.” A hózentrógerra esett a választása, a többi módszer eredményességében ugyanis nem bízik. Molnár László úgy írt melodrámát az eredeti műből, hogy tökéletesen megőrizte Szép Ernő nyelvének finom iróniáját. 

majus_2.jpgMájus

Donizetti: Bolondokháza

Darlemont egy párizsi elmegyógyintézet igazgatója, aki az elavult, kíméletlen módszerek helyett újfajta terápiával gyógyítja a betegeit. Venanzio érkezik gyámleányával Cristinával, akit be akar záratni, mert meg akarja kaparintani a lány örökségét. Kisvártatva csatlakozik hozzájuk Eustachio, a dezertált ezredkürtös, aki orvosnak adja ki magát. Így próbál elrejtőzni Blinval ezredes elől, aki viszont épp ezt az időpontot választotta ki arra, hogy megtekintse a rangos intézetet. Kiderül, hogy az ezredes Cristinát is ismeri, mert egykor szeretők voltak.  Darlemont ezen igencsak felháborodik, az ezredes felesége ugyanis nem más, mint az unokahúga, Norina. Így amikor a fiatalasszony a férje után az intézetbe siet, bácsikája azt tanácsolja neki, hogy tegye féltékennyé az ezredest, játssza el, hogy beleőrült szeretett ura elvesztésébe. Blinval rájön, hogy a felesége csak színlel, ezért ő is bolondnak tetteti magát.

A két egyfelvonásos bemutatójára január 11-én kerül sor a szegedi Kisszínházban.

(Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása