Pintér Béla társulata kiigazította Vidnyánszky Attilát

Vidnyánszky Attila nekünk adott interjújában 7 millió forintra becsülte a független társulat éves TAO-ját, ami valójában 46 millió forint.

Vidnyánszky Attila a független társulatok TAO-ja kapcsán arról beszélt, hogy ezek nem jelentős összegek: „A függetleneknél ezek azért „potom pénzek” voltak, mondjuk Pintér Béláéknál évi 7 millió forint”.

jubileumi_029.jpgFriedenthal Zoltán, Pintér Béla, Thuróczy Szabolcs és Enyedi Éva a Jubileumi beszélgetések előadásában

A Pintér Béla és Társulata a szerkesztőségnek írt levélben reagált erre a mondatra:

A Pintér Béla és Társulata a 2018-as előadások jegybevétele után 2019-ben 46 000 000 Ft TAO-támogatást vehetett volna igénybe. (A TAO eltörlésével ettől az összegtől esik el a társulat, a TAO-kiesés kompenzációjaként ekkora összegre számítanánk 2019-ben.)

A 2017-es előadások jegybevétele után a társulat 2018-ban 15 700 000 Ft TAO-támogatást kapott.

A társulat 2016-ban 8 700 000 Ft TAO-támogatást vett igénybe, de ennek alapja kizárólag a külföldi vendégjátékok (2015) jegybevétele volt. 2017-ig ugyanis a társulat összes belföldi előadása után azok a színházak igényelték a TAO-támogatást, melyekben az előadások színpadra kerültek.

A fenti adatok közlését azért tartjuk fontosnak, mert a TAO-támogatás megszüntetésének híre óta többször tapasztaltuk, vagy hallottunk arról, hogy különböző fórumokon különböző összegeket nyilatkoznak társulatunk éves TAO-bevétele kapcsán. Szeretnénk, ha a nyilvánosság tisztában lenne a valós összegekkel.

(Fotó: Mészáros Csaba)

Kapcsolódó cikkek

Vidnyánszky Attila: „Nem az volt a Jani, aki lopott, hanem az, aki nem”

süti beállítások módosítása