Szabó Borbála Rebeka című darabját mutatják be Újbudán

Kurta Niké és Egger Géza játszik Balogh Attila rendezésében, amelyet a B32 Kultúrtérben mutatnak be.

Dr. Tamás Attila fiatal sztárpszichológus izgalmas, szakmailag is színvonalas előadásaiért az egész ország rajong. Az élete is tökéletesnek látszik: gyönyörű felesége épp most várja az első kisbabájukat, a kis család rendszeres szereplője a magazinoknak. Minden szép és csillogó.

rebeka_plakat_2019.jpgKurta Niké az előadás plakátján

Egyetlen gyenge pontja van csak, az egyik páciense: Márta. Ez a borderline szindrómával küzdő szürke, fárasztó, jelentéktelen nő Attila szakmai kudarca. Semmilyen eredményt nem tudott nála elérni a hosszú terápia során, de elküldeni sem sikerül, mert Márta mindig visszatér, mint a bumeráng. Folyton panaszkodik, sajnáltatja magát, éjszakánként telefonon hívogatja Attilát és öngyilkossággal fenyegetőzik. Kezelhetetlennek tűnik a helyzet.             

Egy alkalommal, amikor Attila hipnózist alkalmaz Mártánál, váratlan dolog történik. Valaki más ébred fel, mint aki távozott, a páciens eddig rejtőzködő másik személyisége: Rebeka. Attilát lenyűgözi a csodálatos illúzió. Megtévesztésig hasonlít egy valódi emberre: tud szeretni és lehet őt szeretni. Vonzó, kedves, merész, játékos, kegyetlen. Egyszer elveszett kislányhoz hasonlít, máskor démonian csábító nőhöz – de mindenben ellentéte Mártának. Az orvosi etika természetesen azt diktálja, hogy a páciens gyógyulása érdekében Attila semmisítse meg Rebekát, de ez a küldetés egyre lehetetlenebbnek tűnik. Soha életében nem vonzotta ennyire senki, mint ez a lány – aki tulajdonképpen nem is létezik.

A hús-vér férfi szenvedélyes viszonyba keveredik egy beteg elme által kreált személyiségrésszel. Valóság és képzelet kezd végzetesen összekeveredni. Márta tudomást szerez róla, mi zajlik „a háta mögött”, és féltékenyen tombol, követeli Rebeka azonnali elpusztítását, fenyegetőzik, és amikor nem teljesül rögtön a kérése, akkor bosszúból kész romba dönteni a pszichológusa valódi életét: elárulja a feleségének, hogy szeretője van.

Úgy tűnik, Attila élete összeomlik. Vagy lehet, hogy csak most kezdődik?

A darab szokatlan alaphelyzetben mutatja meg életünk nagyon is szokványos helyzeteit és nagy kérdéseit.

Bele lehet szeretni valakibe, aki nem létezik?
(Miért, a szerelem talán létezik?)
Ki a beteg és ki egészséges?
Mi a valóság, mi a képzelet? És melyik a szebb?
Mit jelent, hogy: személyiség? Lélek?
Mit jelent élni?

A Rebeka egy szerelmi négyszög története.  Három szereplővel. Két színészre.              

Az előadás március 2-án, este 7 órától látható a B32-ben.

(Forrás: B32 Kultúrtér)

süti beállítások módosítása