Digitális világ a színpadon – A Nórát mutatja be a kolozsvári színház

Március 16-án, szombaton 20 órától mutatják be Henrik Ibsen színművét, Botond Nagy rendezésében.

Nóra ráeszmél arra, hogy a babaház, amiben raboskodik egyre szűkebb. Hogy a kicicomázott falak mögött ismétlődő, katatón rémálmok bújnak meg, amikkel meg kell küzdenie, ha emberré akar válni. Ha szabad akar lenni. Ez a szabadság lemondásokkal jár.

nora_wip_bir_8536.jpgNóra (fotók: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Botond Nagy rendező elmondása szerint egy nagyon szociális erővonalra fektették az előadást, egy személyes történés kapcsán jutottak el a kóma állapotához. „Nóra kómában van, abból ébred fel. Az ébredés fájdalmas folyamat, örvényszerű hipnózis. Küzdelem, ahol a kegyetlenség cicomák nélkül talál ránk. Agamemnon feláldozza Iphigéniát, hogy megnyerje a háborút. Nóra pedig feláldozza a jelenét, hogy megnyerje saját háborúit.”

Az előadás látványtervezője, Rancz András a digitalitás és a projekció szerepéről beszélt: „Arra törekedtünk, hogy szervesen összeboronáljuk a digitális világot a valósággal. Mivel nincsenek, hagyományos díszletelemek az előadás látványvilága vetített képekből, projekciókból épül fel. Ennek óriási előnye, hogy szinte bármit megálmodhatunk és létrehozhatunk. Az egész tér együtt lélegzik a szereplőkkel, és ettől sokkal szervesebben épül az előadásba, mint egy hagyományos díszletelem.

nora_wip_bir_8579.jpg

Az előadás látványtervezője Rancz András, jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturgja Kali Ágnes. A zenét és hangtervet Kónya-Ütő Bence, a fénytervet Romeo Groza, a digitális grafikát Szederjesi Szidónia, míg a színpadi mozgást Ötvös Kinga jegyzi.

Az előadásban Árus Péter, Ötvös Kinga, Váta Loránd, Viola Gábor, Kántor Melinda, Tőtszegi Zsuzsa és Platz János látható.

(Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása