Sérülékeny társadalmi csoportokra fókuszál a veszprémi Petőfi Színház

Március 22-én mutatják be Dan Gordon Esőember című drámáját Oberfrank Pál és Szalay Bence főszereplésével; az előadást Anger Zsolt Jászai Mari-díjas rendező viszi színre.

A premier része a teátrum érzékenyítést elősegítő koncepciójának.   

erzekenyites2018_gyongyosy_dora_bal_oldalon_kellerne_egresi_zsuzsanna_jobb_oldalon_forras_veszpremi_petofi_szinhaz_03.jpgÉrzékenyítés - Gyöngyösy Dóra és Kellerné Egresi Zsuzsanna (fotók: Veszprémi Petőfi Színház)

Előzmények:

A Veszprémtől távol élő fiatalok színházba jutását segíti a Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban meghirdetett kezdeményezése, az Imre herceg bérlet, amely jelképes áron vehető igénybe, így minden környező településről elérhetővé válik a színház varázslatos világa a diákok számára. A hetvenöt év felettiek a Kor-hű programmal ingyenesen nézhetik meg az előadásokat, a Szent István bérlettel a Veszprém térségében élő felnőtteket célozza meg az intézmény, az új bérlet pedig a fiataloknak biztosítja a színházi élményt. A nehéz sorsú, Veszprémtől távolabb élő diákoknak az utazási költséggel együtt már megterhelő lenne egy bérlet kiváltása, ezért a pápai, a balatonfüredi és a veszprémi tankerületek közreműködésével a nagyobb távolságból érkezők számára is eljuttatják a kínálatot, amelyet jelképes, négyszáz forintos áron biztosítanak. A cél az, hogy minden gyermek jusson el színházba, hiszen ők alkothatják majd a jövő törzsközönségét. 

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettesének, a koncepció ötletgazdájának meglátása szerint egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformálhatja és gyógyíthatja az alkotót és a befogadót egyaránt, így válhat a színház is a társadalom mentálhigiénés felületévé. A Veszprémi Petőfi Színház 2018-ban rendezte meg először I. Érzékenyítő Fesztiválját, melynek keretében olyan előadásokat láttak vendégül, amelyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgáltak, kapcsolódó programjaik egyszerre bírtak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – az előadások után, szakértők segítségével – közös gondolkodásra, vélemények ütköztetésére is bátorították a nézőket.

A közönség ilyen formán történő megszólítása hosszú távon társadalomformáló erővel is bírhat, hiszen megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést és elfogadóbbá teheti az embereket egymás sorsa iránt. Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílt beszélgetésre és a látottak közös feldolgozására Kardos Klára klinikai szakpszichológussal. 

oberfrank_pal_forras_veszpremi_petofi_szinhaz.jpgOberrfrank Pál

Érzékenyítés a Veszprémi Petőfi Színházban 2019-ben:

Az Ádámok és Évák ünnepe sorozathoz immár kilencedik alkalommal kapcsolódva, a magyar kultúra napja alkalmából január 19-én a veszprémi középiskolások Ady-estjét láthatta a közönség a Nagyszínházban, amelynek keretében az országban egyedülálló módon fogyatékkal élő diákok is színpadra léptek. A teátrum január 27-én bemutatott Egerek című zenés mesejátéka a gyermekeket szólította meg az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával, az Esőember március 22-i premierjével pedig a felnőttek számára ajánlanak új, közös felismeréseket az autizmus jelensége kapcsán. Április 2-án, az autizmus világnapja alkalmából kék színű fényfestést kap a színház épülete, este pedig az Esőembert láthatja majd a közönség.

Április 24-től kerül megrendezésre a Veszprémi Petőfi Színház II. Érzékenyítő Fesztiválja, melynek keretében aznap Caramel koncerttel, április 25-én az öregség, a fiatalság és a lehetséges utolsó szerelem kérdéskörét vizsgáló Hanif Kureishi Vénusz című darabjával, április 26-án Pilát Gábor Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok című előadásával, április 27-én az elmulasztott lehetőségeket körüljáró Simon Stephens Heisenberg című előadással, végül április 27-én a hajléktalanságról személyes tapasztalatai alapján megnyilvánuló Szalai Kriszta Maradjunk annyiban című önálló estjével várják a nézőket.

erzekenyites2018_forras_veszpremi_petofi_szinhaz_01.jpgÉrzékenyítés

A fesztivál számos kiegészítő programot is kínál majd az érdeklődők számára. A színház május 26-án, immár hetedik alkalommal rendezi meg hagyománnyá vált gyermeknapját. Tavaly azzal a felhívással fordultak a gyermekekhez, hogy nehéz sorsú társaik számára csokoládéval szerezzenek boldog pillanatokat, idén pedig azt kérik ifjú nézőiktől, hogy már nem használt ruhákkal segítsék fiatal társaikat.

(Forrás: Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása