Újra látható itthon a Baltazár Színház díjnyertes filmje

A Világlátó Baltazár című film Elek Dóra rendezésében elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a jaipuri nemzetközi filmfesztiválon, Indiában. 

A film a IV. Ars Sarcra Filmfesztiválon látható szeptember 20-án 19 órától a Tabán Artmoziban (1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89). A fesztiválra jegyeket ingyen igényelhetnek az érdeklődők a mozi jegypénztárában szeptember 5-től.

plakatmagyarkicsi_ok.jpg     Részlet a film plakátjáról (forrás: Baltazár Színház)

A 21 évvel ezelőtt alakult Baltazár Színház tagjai értelmi sérült színészek, akikről nem gondolnánk, hogy művészi képességgel rendelkező emberek. Az átlagos társadalmi nézet a fogyatékosságot selejtnek minősíti, az értelmi hiányossághoz szellemi és érzelmi hiányt is társít. A Baltazár egyik legfőbb célkitűzése, hogy ezt a téves társadalmi közhiedelmet lerombolja. Erre vállalkozik Elek Dóra filmje is, amely a társulat Indiában tett látogatását örökíti meg. Az egész estés mozi a fogyatékosságot egy forradalmian új látószögbe helyezi: a sérült emberek spirituális oldalát mutatja meg, és azt, hogy mennyi természetesség, költőiség és humor lakozik a Baltazár Színház színészeiben.

2000 évvel ezelőtt Indiában még nem létezett papír, ezért az indiai bölcsek pálmalevelekre írtak. Most is sok milliót őriznek belőlük eldugott könyvtárakban, és ezek a levelek minden képzeletet felülmúló titkokat rejtenek. A mi életünk titkait, hiszen az akkor íródott titkos szövegek mai emberek életéről számolnak be születésüktől egészen halálukig. Ám a pálmaleveleken a tinta lassan elhalványul, ötszáz évente újra kell őket írni, amely azt jelenti, sorsunkat – bár első ránézésre eleve adottnak tűnik – néha képesek vagyunk megváltoztatni. A Világlátó Baltazár című film célja, hogy bebizonyítsa, a sérült emberekkel kapcsolatos előítéletek is átírhatók: az erejét mutatja meg ennek a társadalmi csoportnak, olyan tulajdonságokat és készségeket, amikkel csak és kizárólag a sérült emberek rendelkeznek. Fogyatékosnak születni ugyanis nem sorscsapás: a világuk színesebb, izgalmasabb és érzelmesebb, és a miénk is azzá válhat általuk.

(Forrás: Baltazár Színház)

süti beállítások módosítása