Rangos délvidéki díjat kapott Pataki András

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett díját ítélték oda a Petőfi Színház igazgató-főrendezőjének.

Az ünnepélyes átadást Zentán tartják január 24–én.

A pannonrtv.com híradása szerint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idei évben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és Aranyplakett díjra. Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől.

 5 5sop.pngPataki András (forrás: Soproni Petőfi Színház)

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakett kitüntetését idén Pataki András, a győri Forrás Színház és a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a soproni Pro Kultúra Nonprofit Kft. igazgatója veheti át a döntés szerint azért a közel huszonöt éves áldozatkész szolgálatért, amellyel velünk van itt, a Délvidéken és szerte a Kárpát-medencében – versmondó műhelyeink, színházaink, közös történelmi és kulturális örökségünk színhelyein, és múltunk, így jövőnk újraálmodásában is.

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak, a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségének keretében, 2020. január 24–én Zentán adják át a kitüntetett személyeknek.

Az Aranyplakett kitüntetésben olyan személyek/egyesületek/csoportok részesülhetnek, akik áldozatkész tevékenységükkel hozzájárultak a délvidéki és az egyetemes magyar kultúra, művészet, közművelődés gazdagításához, eddigi életpályájukkal a Kárpát–medencében és a diaszpórában élő magyarság megmaradását, nemzeti közösségünk fejlődését, értékeink gyarapodását szolgálták. A díjat először 2005–ben osztották ki. A kitüntetéssel évente egy kimagasló teljesítményt kíván a díjalapító elismerni.

Eddig a díjazottak sorában olyan személyiségek szerepelnek, mint Budai Ilona zenepedagógus, népdalénekes • Csoóri Sándor költő • Goldschmied József a budapesti Égtájak Kulturális és Dr. Halzl József a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke • a Kaláka együttesKányádi Sándor költő • Lajkó Félix hegedű- és citeraművész • Lezsák Sándor költő, tanár, politikus • Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, történész • Pomogáts Béla kritikus, irodalomtörténész.

(Forrás: Soproni Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása